Прекрасен празник на Розата започна от ранни зори в градините край Карлово. Домакинът - кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, посреща стотици гости. Сред тях е и министърът на земеделието Иван Иванов.
 
Кметът каза пред БЛИЦ, че ще постави пред ресорния министър проблемите с изкупния цвят на маслодайната роза, липсата на работна ръка и ще обсъдят някои проекти, с които местната власт е кандидатствала пред Държавен фонд "Земеделие". Той подчерта, че проблемите в бранша са от дълги години и припомни колко много розови градини са се отглеждали преди години в България. 

 

"Тази година положихме огромни усилия и за първи път розопроизводителите са подкрепени от държавата. До момента по ковид мерките са отделени 5 милиона лева за бранша, регистрирани са около 2800, но са кандидатвали малко над 1500 розопроизводители. Те са подали заявления в общинските служби по земеделие. Мярката беше много добре посрешната от хората, заети в този сектор. Тези пари са от държавата. Те са в помощ на розопроизводителите заради кризите, ковида и войната", уточни министърът. 

 

 
На въпроса може ли държавата да помогне с огромния проблем - липсата на работна ръка, Иван Иванов посочи, че това едва ли е възможно, но подчерта, че в страната ни има много украински бежанци, и ако те решат да се включат, са добре дошли. 
 
Народният предстовител Веска Ненчева заяви, в 44 - то НС е било изключително трудно да се приеме Законът за розата, че той има своите негативи и позитиви и за това сега ще се прави редакция на точки от закона, но след като бъде инициирана среща с розопроизводители. Те трябва да кажат своите проблеми и искания, преди да се пристъпи към промени в закона.

 

"Добре дошли в розовите градини на моето царство. Добре дошли тук, където най-силно ще усетите чудодейното въздействие на кралицата на цветята - Розата. Тя слави не само нашия красив край, но и прекрасната ни Родина. Бъдете здрави, бъдете добри и нека е благословена земята на Карлово". С това проветствие Царица Роза Миглена Мандраджиева се обърна към гостите на празника. 
 
Тя закичи кмета Кабаиванов с гирлянд от маслодайното цвете и пожела мъдрост и сили. 

 

 
Фолклорни състави от Карловско представиха музикална програма. 
 
Празникът продължава на центъра на Карлово с шествие на Царицата и приветствие от кмета.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ