Есента дойде, а с нея и времето за туршии. Традиционното за сезона зеле е най-търсено в момента на пазара. По какво се познава обаче българският сорт „Кьосе“, разказва Медиха - земеделски производител от Кърджали, пише 24Родопи.

„Българското зеле, като го обърнеш, от долната страна има пет ръба. А листата като ги вземеш в ръка, трябва да се ронят, защото са крехки“, разяснява жената.

Цената на килограм зеле в момента е 80 стотинки. Тя обаче се оказва непосилна за голяма част от пенсионерите. 

„Миналата година купуваха по 20 до 50 килограма. Тази година възрастните нямат възможност, най-много по 5 до 10 килограма. Дори ни се молят да ги записваме до пенсия. Като си я вземат тогава да ни платят“, твърди Медиха и допълва:

„Старите хора едва си купуват лекарствата. Идват с жълти стотинки. Случвало ни се е да не им взимаме пари или пък просто ги изчакваме до пенсия в повечето случаи“.

Като цяло оборотът на пазара в Кърджали тази година бележи сериозен спад. От средата на октомври се е понижил, казват търговците. Обясняват ситуацията с пандемията и произтичащите от нея последици - страх, безработица, ниски доходи. 

И докато през месец март се купуваха сериозно количество джинджифил и лимони за лек, днес търговците твърдят, че не е така. В момента цената на килограм джинджифил варира от 13 до 15 лв, докато в началото на годината бе скочила до 25-30 лв. Лимоните в момента са 4 лв. за килограм. 

Предвид ситуацията около коронавируса, мерките на Пазара на производителите отново са налице. Задължително е носенето на маски и спазването на дистанция от метър и половина.