В Царево спасяват не само хора. С това кратко пояснение очевидец се опита да покаже, че човешкото у хората все още съществува, пише "Флагман". Вдъхновяващият кадър е запечатал млад пожарникар, вадещ две гълъбчета от горяща постройка.

Владимир Димитров от Царево едва на 21 години, но вече е избрал своя път – да служи на другите. Смелият мъж, който завършва средното с образование преди две години, всеки ден влиза в огъня, рискувайки собствения си живот и помага на изпадналите в беда. Не за пръв път спасява птици или други животни, защото за него всеки живот е ценен. Не счита себе си за герой, подчертава, че в професията му най-важното е екипът.

Преди няколко дни Владимир и колегите му получават сигнал за горяща къща с прилежащи постройки. Хората са успели да се измъкнат, но в една от постройките, пригодена за гълъбарник, птиците останали в капан.

Без да се поколебае, пожарникарят счупил прозореца и освободил гълъбите. В друг от случаите Владимир и колегите му се отзовават на сигнал за простреляно коте в трудно проходима местност, намираща се на стръмен бряг.

С общи усилия успяват да спасят животинчето и да го предадат за лечение. „Да спасиш животно е част от работата, за други държави това е нещо съвсем нормално. В България по-скоро предизвиква подигравки, но за нас всеки живот е ценен”, коментира Владимир.