Якорудчани настръхнаха от грозен богохулен акт – оскверняване иконата на Св. Георги върху едноименния храм на града. Неизвестен до момента я поля с изгоряло масло и силно вярващите местни – както християни, така и мюсюлмани, от няколко дни чакат със свити сърца светията да отмъсти не само на злосторника, но и на целия град, пише struma.bg.

Якорудчани наричат храма „Св. Георги Победоносец“ Джерджевденската /Гергьовденската/ църква и всички много я почитат, защото на Гергьовден местният свещеник Данаил Голомехов прави дотук литийно шествие с чудотворната икона на Св. Георги, която се съхранява в катедралната църква „Св.св. Кирил и Методий“.

Джерджевденският храм бе построен преди години върху основите на древна църква, запалена от еничарите през 1666 г., след като свещениците били избити. При строителството работниците се натъкнали на християнски гробове и човешки кости, които са събрани вътре в костница. 

Посегателството върху иконата на Св. Георги стана причина десетки якорудчани да отидат на място в храма, за да видят какво се е случило. Снимки на почернената икона заляха социалните мрежи, а общата реакция на възмущение от вандалския акт варираше от обиди по адрес на извършителя, като „безмозъчно същество“, „божие изчадие“ и „комплексар“, до мрачната прогноза, че светецът ще отмъсти жестоко на осквернителя и целия му род, защото „Господ забавя, но не забравя“.

„Ще го стигне много лошо този, дето го е направил. Няма страшно – той скоро ще го усети, но тогава прошка няма“, пророкуват якорудчани.

Засега те са категорични, че няма как извършителят на това срамно дело да е от техния град. „Не е якорудчанин. Нее!!! Тук, колкото и да е пиян или невярващ, чак такова светотатство едва ли някой би се наел да направи“, убедени са местните.

Междувременно около паниката с почернената икона якорудчани забелязаха и че е съборен мостът над рекичката, по който се стигаше до църквата. Според слуховете по него минала газка, натоварена с камби, и го срутила. „Носихме за мостчето материала на ръце, построихме го, радвахме му се, сега е купчина камъни и дърва“, ядосват се кореняците.

Група ентусиасти опитаха да измият маслото от лика на Св. Георги и изображението бе частично възстановено, но в мрежата бе организирана дарителска кампания за монтиране на видеонаблюдение на храма, в която хората и от двете религии са еднакво активни.

Якоруда е ярък пример за религиозна толерантност. Преди 3 г. мълния удари покрива на църквата „Св.св. Кирил и Методий“ и християни и мюсюлмани заедно събраха пари, запушиха пробойната на покрива и подмениха изгорялата електрическа инсталация. Преди 5 г., когато 5-има млади мъже от Якоруда починаха от натравяне с метилов алкохол, а други 8 се озоваха в болница, църковното и джамийското настоятелство заедно събраха пари за курбан за починалите.

На Гергьовден всяка година отново всички заедно ходят на пикник до осквернената църква „Свети Георги” в местността Якорущица, на чиято магерница се приготвят курбаните, след това сядат заедно на обща трапеза и отдават почит на Иисус и Аллах.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук