Свинско месо, суджук и дробчета най-често си хапва столетницата баба Мария! Обичаната и борбена жена от павликенското село Върбовка гони 104 години и е най-възрастният жител в цяла Великотърновска област, а според някои експерти скоро ще бъде и в България, пише "България днес".
Баба Мария почти не сяда на масата, без на нея да има месо, разказва пред "България Днес" учителката Милка Кръстева, която се грижи неотлъчно за нея.
"Храни се в точно определен час. Сутрин закусва в 6,30, преди да тръгна за работа. Хапва краве сирене, хляб, чай или макарони и кисело мляко. Обядва точно в 12:00, а вечерята е в 18,30 ч. Между храненията обича да похапва плодове - банани, портокали, мандарини, ябълки", споделя преподавателката, която учи малчугани в съседното село Недан.

Още три условия в храненeто стриктно спазва баба Мария Станоева, които крепят организма й здрав. Жената никога не преяжда и винаги яде по две филии хляб. Пенсионерката задължително пие и много вода.

"Обича също и сокчета. Вино само веднъж й дадох да пийне, но не й харесва. Ракия също не пие", разказва Милка Кръстева. Животът на столетницата е изпълнен с неуморна работа, житейски драми и силна воля за справяне с трудностите.

Съпругът й Недялко починал през Втората световна война. Тогава грижите за отглеждането на двете им деца паднали върху нейните плещи. Баба Мария сама се грижела за тях, а през останалото време работела на нивата. Почти целия си активен живот столетницата прекарала в ТКЗС-то в родното й село Михалци и успяла сама да построи къща.

"И двете й деца починаха, преди да навършат 80 години. Най-много страдаше за загубата на внука си, който си отиде едва на 50. Сега се радва най-вече на праправнучето Миглена, която е на 5 г. Тя е дъщеря на моя син", разказва учителката.

Малко след като навършила 80, баба Мария загубила зрението си. Но въпреки това до миналата година перфектно се грижела за градинката, където садяла и отглеждала домати, краставици, лук, чушки. Беряла липов цвят, чушкала грах и царевица. "Сега казва, че като оздравее напълно, ще се прибере в родното Михалци. Тя не говори за умиране, бодра е и мисли за бъдещето. Къщата там обаче се руши и не става за живеене", споделя Милка Кръстева.

Баба Мария пие три вида лекарства - за стомаха, нервите и оросяване на мозъка. Храни се сама и без чене, зъбите й са здрави и се опитва да се движи колкото е възможно повече.