Плажът във варненския кв. „Аспарухово“ е предпочитан от мнозина жители на морската столица, а и не само, по ред причини. Първата е, че плажната ивица е дълга и голяма част от нея е свободна зона, морето не е дълбоко и родителите спокойно оставят децата си да играят в топлата вода, заведенията предлагат хладни напитки на метри от чадърите и шезлонгите, но не последно място – плажът е предпочитан защото предлага безплатно места за паркиране.

И въпреки, че местата за паркиране са много на брой, на метри от плажната ивица и плажуващите с автомобили не трябва да броят секундите до изтичане на Синята зона, някои от тях се възползват не само от безплатните паркоместа, а спират директно на пясъка.

Няколко собственици на автомобили бяха засечени да спират върху пясъка само за ден, съобщава thesite24.net.

На въпрос знаят ли, че не трябва да спират върху пясъка и това е наказуемо водачите отговарят, че другите места са далеч и ще се налага да вървят поне 200 метра до плажа. Жителите на кв. “Аспарухово” коментират, че в събота и неделя подобни картини далеч не са изключение и масово водачите спират колите си на пясъка.

По-рано тази година кметът на район “Аспарухово” Ивайло Маринов обяви, че и това лято посетителите на плажа в “Аспарухово” ще се възползват от безплатен паркинг. Тогава той обясни:

“От една страна това е добре, но от друга през лятото се паркира безразборно на плажа и може би трябва да се вземат мерки. То зависи и от възпитанието на хората, защото не са малко тези, които спират директно на пясъка, други в гората, а сами разбирате, че това никак не е желателно, но си мисля, че постепенно това ще отмине и хората ще разберат, че не е редно да се спира на такива места”, каза с надежда Маринов.

На метри от паркиралите на пясъка автомобили се виждат и първите боклуци, които плажуващите са решили, че е по-добре да изхвърлят на пясъка, вместо в коша. Сред тях се забелязват традиционните найлонови торбички, памперси, както и изхвърлени мъжки слипове, а дори и чорапи.

(Снимки: thesite24.net)

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук