Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше освиркан на тържествената церемония пред Руския паметник на Бунарджика. Името на Тагарев, който не присъства на церемонията, но беше изпратил венец, беше посрещнато с гневното “У-у”. 

Освиркване последва и при споменаването на Продължаваме промяната. При поднасянето на венците от името на почетния консул на Русия и на сдружение "Русофили" се разнесоха ръкопляскания, съобщава "Марица".

Невиждан наплив: Хиляди родолюбци изкачват Шипка, освиркаха... СНИМКИ

Стотици бяха дошли пред паметника на освободителите. Сред официалните лица бяха кметът Костадин Димитров, областнитя управител инж. Илия Зюмбилев, районни кметове, общински съветници, депутатът на ГЕРБ Радомир Чолаков, митрополит Николай. На честването беше и почетният консул на Русия Георги Гергов.

Овации прекъсваха словото на почетния гражданин Любозар Фратев, който направи анализ на историческите събития, като нарече 3  март свят ден.

Фратев отбеляза, че за съжаление се намират пигмеи, които се опитват да се нагодят към политиката на силните и правят опит да унизят националното достойнство на българите с незачитане на 3 март.

На политиците Фратев препоръча да надскочат себе си и да се превърнат в строители на нова България.

Водещият церемония Христо Христов рецитира "О, Шипка", свири военен духов оркестър, представителен взвод и опълченците от комитет Родолюбие се включиха в тържеството. 

Мнозина се качиха до паметника на Альоша. 

"България е раят и ние трябва да запазим българщината", сподели Ирина Войнова, която беше дошла на Бунарджика с дъщеря си  и двете внучета. Децата стискаха български знаменца. 

"Живея в подножието на Бунарджика, много пъти съм ходила в чужбина и смитам, че нашата държава е най- красива, трябва да я ценим", каза с насълзени от вълнение очи Ирина. На въпрос дали трябва да бъде съборен паметник Альоша, възкликна: "О, не. Твърдо против съм, това е погазване на историята".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук