Бейби бум в пандемията отчитат големи АГ болници в столицата, пише вестник „Телеграф“.


Именно в София са проплакали най-много новородени. Само в две общински болници те са близо 5000. След Коледа АГ „Шейново“ и „Света София“ се похвалиха с повече новородени тази година – съответно 2360 и 2260 бебета са проплакали в двете болници.

Още в началото на пандемията през март директорът на „Шейново“ д-р Румен Велев прогнозира повече деца тази година.

Увеличение

Сега, 10 месеца по-късно, той отчете, че от 9 години насам не са се раждали толкова много бебета. "Ще завършим годината с един голям брой раждания, най-голям от последните 9 години, които сме имали. На Коледа специално се родиха 6 дечица, всички нормални раждания", каза д-р Велев пред БНТ.

Д-р Гергана Коларова, директор на Първа АГ болница "Света София“, пък се похвали с втора двойка близнаци на семейство от София, които са заченати по естествен път и са пето и шесто дете в семейството. Това се случва много рядко в световен мащаб. В „Майчин дом“ се раждат около 4000 бебета на година.

Сега около Коледа от АГ болницата отчетоха, че са проплакали 12 здрави бебета. За разлика от столицата клиники в страната отчитат същия брой новородени като миналата година, дори лек спад.

От началото на годината до днес имаме 2427 раждания, съобщиха от АГ болница „Селена“ в Пловдив.

Оттам уточниха, че не се наблюдава голяма разлика с предходната година по брой родени бебета – едва 24 новородени повече са проплакали тази година в сравнение с миналата. За цялата 2019 г. в "Селена" са родени 2403 бебета. През декември 2020 г. са се родили 168 бебета, в които са 4 двойки близнаци.

През периода 24 - 27 декември 2020 г. новородените са 16 - една двойка близнаци, 7 момиченца и 9 момченца. 1560 бебета са родени в МБАЛ Бургас през изминалите 11 месеца. Те са с около стотина по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Засега в региона не се наблюдава тенденция за увеличаване на раждаемостта. Очакванията са да са дори по-малко.

Жените от Хасково от години пък създадоха трайна тенденция да раждат в Пловдив. Това важи особено за хората с по-добър социален и финансов статус.

Здравен туризъм

Във втория по население град на региона Димитровград пък явно е по-удобно да се пътува до АГ отделението в Стара Загора, вместо до това в Хасково.

Разстоянието до Стара Загора е 38 км, а до Хасково 15.

Така в голямата си част бебетата в Хасково са или на хора с по-скромни възможности, или на родилки

от по-малките общини. Здравният туризъм при раждане намалява драстично броя на родените в Хасковска област бебета, твърдят специалисти от АГО. И затова в града се наблюдава от години тенденция на лек, но постоянен спад. 

Миналата година в областта са проплакали 1191 бебета, а от Нова година досега едва 1164.  Цифрата със сигурност ще претърпи корекция, защото до края на календарната 2020 има още няколко дни.  Но реално ражданията на жени от региона са с поне 30-40 на сто  повече.

Под липите се хвалят с 14 близнаци

14 близнаци и тризнаци са проплакали през отиващата си 2020 година в АГ отделението на старозагорската болница „Тракия“, където отчитат 490 раждания, със 7 по-малко спрямо предходната 2019-а.

Общо новородените до момента са 434 при 506 за предходната година, когато на бял свят са се появили 259 момченца и 247 момиченца. Според лекарите гинеколози тогава е имало с 15 раждания по-малко спрямо 2018-а, те го обясняват с демографската криза като цяло в страната.

Все още е рано за обобщения, твърдят от дирекция „Гражданско състояние“ на община Стара Загора, където припомнят, че на 1 януари 2020 година са пресметнали, че 2391 са били бебетата, появили се в трите АГ клиники на града. Най-голям е бил броят в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“: 1259 бебета, от които 711 по нормален път.

По-малко новородени в Добрич и Русе

Около 10 по-малко са бебетата тази година в Добрич, което е малко над 1 процент, съобщи началникът на АГ отделението в МБАЛ д-р Ивайло Петев. До момента има 857 раждания, срещу 877 от миналата година.

До края на декември се очакват още около десетина. Спадът обаче е по-малък спрямо 2018-а, когато родените бебета са били с 2,5 на сто по-малко от предходната. Родените бебета около Коледа са 7. До 24 декември тази година в Акушеро-гинекологичния комплекс в Русе са родени 1103 бебета, съобщи  началникът на комплекса д-р Светла Христова.

По думите й раждаемостта през 2020 г. е сходна с тази през предишната 2019 г. и дори се забелязва лек спад. Миналата година в АГ комплекса на УМБАЛ „Канев“ са се родили 1184 бебета.