Демонстрация на приготвянето на един от най- уникалните и предпочитани продукти от българина- гроздовата ракия, ще бъде направена в двора на Етнографския музей в Бургас. 

Тази напитка е легендарно произведение на българското семейство. Буди любопитство фактът, че тя е използвана основно за лечение и разтоварване на организма основно след тежък физически труд, а употребата й с цел пълно опиянение е не толкова масово явление, поне за по-стари времена, коментираха музейните работници.

Те обясниха, че Регионален исторически музей – Бургас продължава представянето на българското нематериално културно наследство. След успешната програма, свързана с етнокухнята и приготвяне на автентични традиционни ястия, сега е наред гроздовата ракия, пише trud.bg.

Консумация

Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на 14 век в известие от турския пълководец Лала Шахин. Днес някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат.

Преди няколко години прочутият български археолог проф. Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица, фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“.

В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него.

Експерти на РИМ – Бургас довериха, че ще използват домашен ракиен казан.

"Възнамеряваме тази сбирка да стане ежегодна, и се надяваме варенето на ракия да събуди музата   в душите на поетите. Надяваме се също демонстрацията да стане стимул за вдъхновена поезия всяка есен в двора на музея", казаха още организаторите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук