Десетки нови апартаменти заливат пазара за имоти под наем в Пловдив. Става дума за сравнително малки жилища - двустайни около 60 кв.м., повечето от тях ново строителство, пише trafficnews.bg.

Имотите са очевидно закупени с инвестиционна цел и всички много приличат един на друг. Обзаведени с чисто нови мебели, на пръв поглед модерно и уютно, но не с големи бюджети. 

Нова секира за джоба на българина, свързана с дома му!

Цените на такъв тип апартаменти, без особено значение от квартала, започват от 700 лева, а в по-апетитните централни райони и около университетите достигат дори стойности от 1000-1200 лева. 

Вероятно огромна част от тези имоти се намират в новите комплекси на града, където хиляди българи закупиха жилища на зелено с цел да вложат спестяванията си. След като завършат имотите, те веднага ги пускат на наемния пазар, а за да им взимат по-добри ренти ги оборудват и с всичко необходимо за директно нанасяне. Резултатът обаче е буквално наводняване на пазара с подобен тип имоти, което неминуемо трябва да доведе до падане на цените, ако предлагането премине точката на търсенето. 

Към момента вече се усеща подобна тенденция, защото строителството в града продължава с бурни темпове, което дава възможност на хора, които искат да се установят да закупят апартаменти в Пловдив. Не липсват и вече готови жилища за продажба. Все още ниските лихви и достъпността до ипотечни кредити също са сред благоприятните условия за закупуване на имот, а не живота на рента. 

В София масово купуват тези апартаменти, ето защо

Въпреки това, желанието на собствениците на имоти да пласират жилищата си на сравнително високи цени, не отстъпва. Преглед на пазара показва, че единственият сериозен глад за апартаменти е в центъра на града, където обзаведените семейни жилища с минимум две спални започват от 1300 лева на месец.

В другите квартали избор има, но основно се продават или малки жилища или стари и новообзаведени. Проблемът при тях е рязкото разминаване между бюджета на наемателите и обявените наеми.

Например най-масово е търсенето на двустаен до 500 лева и обзаведен прилично, но такива апартаменти на практика няма. Причината е, че при една средна работна заплата в Пловдив човек не може да си позволи над 50% от нетните му доходи да отиват само за наем. 

Дори в съвсем крайните или по-нежелани квартали като кв. "Изгрев", наемите вече започват от 400 лева. 

Средните цени на месечните наем за едностайни жилища са 500 лева, при двустайните - 700 лева, при тристайните - 900 лева, а при по-големи и луксозни имоти - 1300 лева. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук