След първия случай на индийския вариант на коронавирус в България, или т. нар. вариант „Делта“ при пациент в Плевен, областният управител на града Марио Тодоров провежда среща с директора на РЗИ – Плевен: 

„Няма да има никакви мерки, защото са минали два месеца и половина, човекът много леко е преминал и заболяването, и самото лечение“, каза Тодоров пред БНР. 

„Не се притеснявам от този случай, това се очакваше, предвид това, което се случва на Запад, не казвам, че няма да се ваксинирам, но засега изчаквам. Естествено, че има притеснение, вече във Великобритания има трета вълна, експертите също казват, че септември може да има нова вълна. Още не съм се ваксинирал, защото преболедувах и изчаквам“, казаха в „Преди всички“ плевенчани.

„Пациентът, за когото се съобщава, че е имал индийски вариант на коронавируса, е оздравял през април, съобщи вчера първо пред кореспондента на БНР Латинка Светозарова проф. Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет:

„Това е стажант лекар, който провежда преддипломния си стаж. Най-вероятно се е заразил от контакт с индийски гражданин, който се е завърнал от Индия в България. А заразеният колега се е бил ваксинирал още през февруари с „АстраЗенека“, първа доза, може би и затова по-леко е изкарал болестта“, поясни проф. Димитров:

„Ваксините помагат и в света вече са поставени над 2 млрд. дози в цял свят, като ползите са повече. А ние от 1 юли започваме позитивна кампания сред нашите студенти и преподаватели с различни бонуси, до 30 септември да са ваксинирани с две дози и да започнем новата учебна година по-сигурно и безопасно“, заяви още проф. Димитров. 

Тази събота ще се проведе ваксиниране в центъра на Плевен, а в акция с шествие в подкрепа на ваксинацията се включват представители на различни мото-клубове: