Индийският вариант на Covid-19 стана основен вариант на безпокойство, защото протича по-тежко и по-лесно се предава. Това обясни пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя уточни, че НЦЗПБ още на 10 май са съобщили за този щам - като неопределен, защото е липсвала информация в световната база данни: "Тук става дума за обновяване и надграждане на информацията в определителите, по които можем да го класификация.

В момента, в който видяхме промяната в класификацията в два от трите определителя, които ползваме, в третия още го дава като неопределен, решихме, че трябва да съобщим за тази информация". 

Проф. Христова обясни, че новите варианти на коронавируса могат да направят нова вълна на повишаване на заболеваемостта.

Тя призова да се спазват основните противоепидемични мерки и уточни, че ваксините са безвредни и наистина предпазват.

Както БЛИЦ съобщи, днес Националният център по заразни и паразитни болести съобщи на сайта си за първи установен случай в България на индийския вариант на коронавируса. Пробата е на пациент от Плевен. Тя е взета в болница "Д-р Георги Странски" на 21 април и е изпратена в НЦЗПБ, където на 5 май е установено, че не е от познатите до момента варианти.

За повторен анализ пробата е изпратена в международната генна банка, където през юни става ясно, че съдържа характеристиките на индийски вариант на коронавируса, наричан още "делта".

Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина. Той е имал оплаквания от температура, задух и болки в гърдите.

Диагностициран е с Covid-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

За индийския вариант на коронавируса е установено, че съдържа две мутации, които за пръв път се проявяват съчетано. Поради липсата на достатъчно надеждни данни е невъзможно да се правят окончателни заключения. Все пак се смята, че индийският вариант на Covid-19 е по-заразен.

СЗО обаче класифицира индийския вариант просто като „интересен“, докато британската, южноафриканската и бразилската мутации на коронавируса са определени като „обезпокоителни“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ