Нито един доброволец не се появи пред полицейското управление в Дупница в уречения час вчера сутринта. Началният час беше определен за 09:00, като до 09:30 часа не се появи нито един човек, пише Struma.bg.

Дупнишки полицаи коментираха, че броят на доброволците през последните дни значително е намалял.

Те отдават това както на факта, че доста дълго време няма никакви следи, така и на работния ден. По думите им някои хора са отсъствали от работните си места в понеделник и вторник, но не са успели да се освободят за четвъртък.

В сряда доброволци също не се включиха, като беше обявено, че на следващия ден ще подновят помощта си към полицаите, ангажирани с издирването.

Малко след 9 часа на място се появиха два автомобила на ЮЗДП. „Отново се включваме с надеждата, че ще намерим момичето. Виждаме, че вече няма толкова доброволци, хората сякаш загубиха вяра в положителната развръзка. Все пак девет дни издирване вече са доста голям период. Дано все пак се случи чудо“, коментираха служителите на ЮЗДП.

В началото на сесията на Общински съвет – Дупница кметът Първан Дангов изказа своята благодарност към полицията, пожарникарите, жандармеристите и доброволците, като изрази надежда за намирането на момичето. Той добави, че за целта вече се използват и термокамери на Гранична полиция, което може да помогне за положителна развръзка.

Междувременно от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обявиха, че са установени пропуски в училището на изчезналата Ивана след тяхна инспекция.

Мариана Илиева, началник-отдел в Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ в ДАЗД, разказа пред БНР, че съученици на Ивана са притеснени, защото в публичното пространство се твърди, че те са виновни. Експертите са разговаряли с тях, за да ги успокоят, и са отговорили на всичките им въпроси, за да не се чувстват виновни за случилото се.

Илиева допълни, че се обработват резултатите от проверката и до 10 дни докладът ще бъде готов. Тя уточни, че в него ще се съдържа информацията, която са събрали само от училището: „Общо взето, не е споделяла. Психолог не е разговарял с нея. Не е споделяла за вербално и физическо насилие. Смятам, че момичето е имало нужда от подкрепа.

От миналата година е било изолирано. Тази година рязко е променило поведението си. Категорично може да се каже от психолог и специалист защо се е случвало. Но от училището е трябвало да информират другите органи за закрила“.

И преди да е готов докладът, е ясно, че са открити нарушения в училището, в документа ще има препоръки и предписания, сподели експертът. „Задължително ще укажем и напомним задължението на училището и на всички учители персонално – да информират ДАЗД, дирекция „Социално подпомагане“ и МВР, както и повече работа на психолога и подаване на информация от учителите към психолога и директора, за да се оказва нужната подкрепа.

В случаи, когато училището не може да се справи с различното поведение на такива деца, трябва да информират социалните“, завърши експертът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук