Медузи са се появили в язовир “Горни Дъбник” до Плевен. Това съобщи за “24 часа” Румянка Балева, шеф на направление “Природа” в Плевенския исторически музей.

Първи забелязал медузите екологът Любомир Трифонов, който иначе е командир на екип в пожарната. При експедицията, състояла се през юли и август, Балева и Трифонов влизали с лодка в язовира, за да наблюдават медузите.

“Те плуват от дълбочината към повърхността на водата, като активно свиват и разперват чадърчето си. За кратко излизат над водата и пак се спускат до 1,5 метра надолу, но не са дънни. Сладководната медуза е миниатюрна - чадърчето ѝ е с диаметър 1-1,5 см за разлика от морската, която достига до няколко метра. Сладководната медуза се храни със зоопланктон - мънички рачета, водни бълхи, растителни и животински частици, носени от водата. Характерна е за слабоподвижни води - няма я в силни течения”, описва Балева.

Биолозите пипали медузите с голи ръце - оказало се, че не парят като морските. Сложили ги и в аквариум, но те живели ден-два и загинали заради липсата на кислород и движение на водата, което им докарва храна.

Балева и Трифонов проучили, че сладководните медузи са пренесени у нас от Азия, вероятно от Китай чрез океански кораби - били са в т.нар. баластни води. Те са нежелани пришълци, тъй като могат да изместят наш вид и да нарушат равновесието в природата, а това застрашава живота и здравето на хората, предупреждават биолозите.