Във връзка с трагичния случай, в който на 15 септември 2021 г. млада жена загуби битката за живота си, МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана разяснява, че лечебното заведение не разполага с отделение по „Пневмология и фтизиатрия”, както и медицински специалисти със специалност „Пневмология и фтизиатрия” и никога не е имало.

Припомняме, че Петя Бориславова е майка на три деца. От седмица е била на домашно лечение, с отрицателен PCR тест, но със симптоми, наподобяващи COVID-19. Консултирана е с личен лекар, кардиолог и белодробен специалист, била е на антибиотици.

На 15 септември, когато състоянието ѝ се влошава, започва разкарването ѝ между двете болници в Монтана, накрая тя все пак е била приета в многопрофилната, където умира.

Липсата на такова отделение, както и специалисти, които биха могли да окажат помощ на пациент с направление за пулмолог, за съжаление, не позволява и приема на тези пациенти.

На 15 септември 2021 г., близките на загиналата жена пристигат в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, препратени по думите на семейството на Петя Василева от МБАЛ „д-р Стамен Илиев“, за да търсят пулмолог, като показват и такова направление.

От регистратурата ги уведомяват, че в лечебното заведение няма такъв специалист, както и такова отделение. Нито пациентката, нито нейните близки, са търсили преглед от друг специалист на лечебното заведение. Те напускат болницата, като споделят, че се връщат обратно в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”.

След приключила вътрешна проверка, подадена към Регионална здравна инспекция – Монтана, в този трагичен случай не може да се коментира отказ от хоспитализация и лечение, тъй като липсва каквато и да е възможност (дори правна) за провеждане на такова лечение, поради липса на отделение по „Пневмология и фтизиатрия”, както и поради липса на медицински лица с тази специалност, които биха могли да помогнат на пациент, който има нужда от специализирано лечение.

МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана отново поднася своите най-искрени съболезнования на близките на загиналата жена.