На около километър и половина преди ГКПП „Маказа“, вдясно от пътя, често се виждат паркирани автомобили. Оказва се, причината е в извор, пише 24rodopi.com.

Вода, течаща със сериозен дебит, не от чешма, а направо от тръба. И утолява жаждата на цяло Кирково, според Саид от село Първица.

„Да ви кажа, от цялата община идват тук да пълнят вода от тази тръба“, изрича възрастният мъж и затваря капачката на пълната вече туба, след което протяга ръка за да вземе следващата. Днес е заредил около 50-60 литра. По думите му, гърците, които често минават границата, за да пазаруват, научили за водата.

„Гърци много идват. Те нали от тука минават за Кирково, на връщане си пълнят вода. Тукашните хора, дето живеят в Турция и си идват за лятото, също я знаят и те пият от нея. Хубава е!“, допълва още Саид. След това натоварва и последната туба в колата и се отправя към вкъщи.

А водата идвала от извор, изследван преди време по искане на кмета на Кирково Шинаси Сюлейман. Резултатите били с учудващо добри параметри и свойства на водата. Неслучайно и местни, и чужди са все край извора.