Снимка на бездомен човек в покъртително състояние е публикувала жена във фейсбук групата "Забелязано в Пловдив".

"Бездомен човек на 53 г. Нуждае се от лечение, няма лична карта и не може да бъде приет в дом, защото има здравословен проблем.", написа тя.

Мъжът лежи на пейка, завит с одеала, а чадър и найлон го предпазват от дъжд и вятър, вижда се, че има поставен катетър.

Според това, което е написала една жена като коментар под публикацията:

"Казва се Евгени. Бях пускала пост преди време за него. Оказа се, че има проблем с алкохола, не иска работа, а чака някой да го настани наготово, но не иска в приют."

Според жената, качила снимката: "Съжалявам, но човекът няма проблем с алкохола! Всеки ден му нося храна и нито веднъж не е просил пари! Човекът е работил в Летния театър. В момента не е добре и има нужда от лечение, но няма осигуровки".

По-късно стана ясно, че той е бил посетен от специалисти на Община Пловдив и лекарски екип. По думите на експертите мъжът категорично е отказал да бъде настанен в социално заведение - дом за възрастни хора или в болница.

Според Веселина Ботева, директор дирекция "Социална политика" още сутринта (29 май - бел. ред.) човекът е посетен на място от служители на община Пловдив, на Бърза помощ, на Социално подпомагане. Лицето категорично отказа да постъпи в болнично или социално заведение, като заявява на всички, че е добре и не желае настаняване в Дом за стари хора или приют, съобщава plovdiv24.bg.

"Въпреки намесата и на екипа на Бърза помощ, не успяхме дори в лечебно заведение да го настаним, тъй като наистина няма влошено здравословно състояние. На мястото на срещата имаше и хора, работещи в близкия бизнес център - аз им благодаря за социалната ангажираност! Оставили сме телефонни номера, включително и на човека, ако прояви желание, веднага ще го вземем с наш транспорт и настаним в социално заведение".

Тя поясни още, че: 

"Никога по никакъв повод не е казвано, че човек не може да отиде в Дом /социална институция/, защото има здравословен проберем. В Пловдив освен Дом за стари хора има и Дом за хора с физически увреждания, т.е.там живеят хора изцяло със здравословни проблеми. Дори в момента има свободно място и при желание на лицето маже да отиде в подходяща социална услуга".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук