Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас няма разрешително за извършване на процедури по преливане на кръвна плазма от преболедували коронавирус към пациенти в тежко състояние, съобщава "Флагман". 

Според Министерството на здравеопазването това може да се извършва само в т.нар. „специализиран център”, какъвто в Бургас няма. Въпреки това обаче тук има всички предпоставки за създаването на такъв – съществуваща сграда, наличен персонал, възможност за закупуване на апаратура, уточняват в писмо до медиите от УМБАЛ-Бургас.

По-рано днес помбудсманът на община Бургас Тодор Стамболиев предложи да се ориганизира дарителска кампания, с която да се съберат достатаъчно средства и доброволци, за да има и в морския град кръвен център за лечение на коронавирус.

Въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в УМБАЛ Бургас.

Методът за лечение с реконвалесцентна плазма бе популяризиран сред лекарите в Бургас със съвместните усилия на УМБАЛ Бургас и Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. На 22 октомври в болницата бе организирана научна среща, на която беше представен методът и условията за прилагането му.

На нея присъстваха медици от всички болници, които лекуват пациенти с КОВИД. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в КОВИД-отделенията на УМБАЛ Бургас. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители.

Процедурата за приложението на реконвалесцентна плазма е следната: лекуващият лекар преценя дали този метод е подходящ за съответния пациент, тъй като методът има както показания, така и противопоказания.

Прави се искане до Националния център по трансфузионна хематология и при наличие на плазма тя се изпраща до Бургас. Повече дарители биха облекчили процедурата, затова апелираме към преболедували и желаещи да помогнат – да станат дарители на плазма.

В помощ на дарителите е създадено Сдружение за лечение с реконвалесцентна плазма, което оказва помощ и поема и пътни разходи на дарители. Информация за него можете да намерите тук:  https://covid19plasma.eu. 

Бихме желали също да уточним, че Отделението по трансфузионна хематология не е преставало да работи и с него не е имало проблем през м. февруари, както посочва в изказването си омбудсманът.

Вероятно той има предвид Отделението по клинична хематология, което е специализирано в лечението на хематологично болни, нуждаещи се от регулярно кръвопреливане – таласемици, хора с тежки анемии и др.

То бе преустановило дейността си временно, докато се намери заместник на починалия му началник д-р Димо Рибов и вече възстанови дейността си. В Отделението по клинична хематология не се взима кръв и плазма, а се прилагат в лечението.