Шивашки цехове са решили проблема с дефицита на медицински маски, предприемайки собствено производство. От около десетина дни фирми от бранша са започнали да шият предпазни средства, пише 24rodopi.com.

В зависимост от суровината, която използват - нетъкан плат или памучен, изработват два вида маски - за еднократна и многократна употреба. Последните, според хора от бранша, „могат да бъдат изпрани при високи градуси и да се ползват отново“.

За това първи са се сетили русенци. Последвали са ги цехове от Пазарджик и Асеновград. Съвсем скоро такова производство може да започне и в Кърджали, където пък браншът лесно и евтино може да се снабди със суровината за маските, заради ниските цени на платовете в Турция. В момента 50 метра плат се продава около 80-90 лв., а от него излизат стотици маски.

„В пазарната икономика няма как да има незапълнена ниша“, споделят от бранша в Кърджали и допълват „Една шивачка прави на ден около 1500 маски. Този факт означава, че съвсем скоро няма да има дефицит в страната и най-много до седмица търговската мрежа ще е заредена“.
 
Припомняме, че цената на една маска скочи в пъти. В момента има цени от около 1.60 лв. за брой, като преди истерията с коронавируса една маска е струвала между 7 и 15 стотинки. Това, според съобразителните търговци, преориентирали се в производството на предпазни средства, ще се промени и до няколко дни цените ще паднат на около 50-60 стотинки.