Венчо Венев от дупнишкото село Бистрица не даде руската си „Волга“ за немски „Мерцедес”, пише struma.bg.

Мотивите му за това са железни: „Чакам скоро да си оправим отношенията с Русия и ще поканя руската посланичка Елеонора Митрофанова да се качи в уникалната „Волга”. Мечтата ми е да возя с колата руски туристи до Рилския манастир, дупнишкия парк „Рила” и село Бистрица. Бях много впечатлен от срещата на министъра на туризма Христо Проданов и Н.Пр. Елена Митрофанова преди време.

Тогава руската посланичка прояви интерес към нови обекти за руските туристи, свързани с културно-исторически и поклоннически туризъм. И съм голям ентусиаст да постигна мечтата си.

Наскоро голям колекционер на руски коли ми предложи своя мерцедес, който струва над 10 бона, за волгата, но аз му отказах. Той остана като гръмнат. „Как така?”, ме пита. Отговорих му, че с волгата и да закъсам на пътя, спирам и я ремонтирам сам, на място и потеглям отново, лесна е за обслужване, а мерцедесът, като спре, веднага Пътна помощ, сервизи, авточасти и ремонт, по-скъпи от колата. Не, мерси! Със съпругата ми се бяхме записали за волгата и я чакахме 15 години, тя част от моето семейство.

Пенсионер кара 42-годишна “Волга”, сам изработва на струг части за ремонта й

Голям фен съм на съветските автомобили – на полето работя още и с руски комбайни, и с руски трактор, които са паркирани в двора ми в село Бистрица до черквата. Имах и товарен руски ЗИЛ. Това са здрави и вечни машини. Бях свидетел как на светофарите на ГУМ „Голф” не успя да натисне спирачки и се удари в руска „Лада”. Хората се хванаха за главата – на голфа пропадна предната броня навътре, а на руската лада нямаше и драскотина на бронята, това се казва здрава руска кола”.

Венчо от дупнишкото село Бистрица може би е най-големият фен в Югозапада на руските марки возила. Той е бивш автобусен шофьор в някогашния ДАП и цял живот е на колела, както обича да казва.

Вчера с волгата си бистричанинът за пореден път прикова погледите на съселяните и туристите от дупнишкия парк „Рила” със звездната кола, произведена в Съветския съюз през далечната 1977 г. Венчо с приятеля си Любен Недялков  натовариха на багажника старо желязо и го закараха за скрап.

Кметът на Бистрица Кирил Огненски също подкрепя идеята руски туристи да дойдат в района, в бъдеще да могат да се повозят на ретро волгата на Венчо. „Това си е голяма атракция”, сподели Огненски. „А Бистрица е на път да се превърне скоро и в курортно селище с минерална вода”, допълни кметът.