"Ежедневна гледка в центъра на Благоевград! В близост до Съдебната палата се питам чие право е нарушено – моето – да бъда на публично място необезпокоявана от обекти и чужди действия, или чуждото – да извършва физиологичните си нужди навсякъде и по всяко време като символ на демокрацията…", така започва сигнал, изпратен от Веселина Пашева, цитирана от infomreja.bg.

Веселина всеки ден минава през обичайния си маршрут – както много други хора. Тя е свидетел на едни и същи лица, които обаче засрамват всеки минувач и водят до отвращение.

"Целта ми не е да предизвикам расово напрежение и част от обществото да каже, че нападам определен етнос. Бих искала да попитам защо се допуска обществения ред да бъде нарушен от група хора, които всеки ден – пролет, лято, есен и зима, пребивават на пейките срещу голям хипермаркет. Те са роми, но не това е проблем, разбира се, а поведението им", пише Пашева.

Жената обяснява, че години наред се натъква на гледката мъж да е проснат на една от пейките, видимо пиян и заспал, който извършва нуждите си върху дрехите… изглежда безжизнен, а миризмата от тялото му е съвсем "жива".

"Говорим за пандемия, говорим за хигиена, протестираме. Е, днес дойде и моят ред да изкажа гражданското си недоволство в опит да променя нещата.

Не – не ми е приятно, дори е извън моралните ми разбирания, да виждам пияните мъже, както и тези, които крещят всеки ден просто говорейки помежду си. Аз съм интелигентен човек, вярвам, че и останалите ми съграждани са, затова искам нормалност", пише възмутената жена.

Пашева изказва искреното си негодувание срещу гледката, с която 90% от ежедневния поток от хора е свикал и сякаш забравя или изобщо не вижда. Така възниква темата за ролята на институциите – социални и МВР, както и до това нарушава ли се реда.

"Ред означава, че пейките са за всеки – за всеки, който чака среща с друг, който иска да си почине, който търси сянка. Редът е норма на поведение и определен стил на живот, с който хората се съобразяват, за да битуват по-добре – здравословно, психически и икономически", допълва благоевградчанката.

Сигналът на Веселина е предаден до сектор "Обществена сигурност" на Община Благоевград и са взети мерки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!