Над 200 са хоспитализираните пациенти с ковид-19 в бургаски здравни заведения към този момент. Това сочат данните на Единната система, с която работят болниците в региона, пише "Флагман".

Скокът е драстичен през последните няколко дни. В четвъртък сутринта хоспитализирани са били 117 пациенти, в петък 183, а днес – малко над 200.

Утре сутринта се очаква между 80 и 90 % от разкритите към този момент легла в ковид отделенията, да бъдат заети.

Бургаското здравеопазване вече има отличен опит и много гъвкаво разкрива нови възможности за лечение на пациенти с коронавирус. По време на третата вълна, в пика на хоспитализацията, се достигна до 660 легла, припомниха лекари.

„Засега ситуацията е под контрол, но броят на приетите в болницата започна драстично да скача в последните дни на изминаващата седмица. Делта вариантът не е безопасен, протича много коварно и засяга все повече млади хора“, каза медик, работещ в ковид отделение на бургаско здравно заведение.

Справка в РЗИ Бургас показва, че до петък сутринта 4873 са активните ковид случаи в региона.

За последния отчетен период има 4 починали, с което общия брой на жертвите на пандемията става 1089.

В същото време имунизацията върви много бавно. В събота са поставени едва 70 ваксини – 42 на „Пфайзер“, 20 – „Модерна“ и 8 на „Янсен“. Със завършен ваксинационен цикъл са 67 953 души – 18 % населението на Бургаска област.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ