"Здравейте. Пиша Ви, за да разкажа за ада, в който сме принудени да живеем от около година и половина.

Пържене на мекици пред трафопост с високо напрежение, проснати чорапи, гащи, дрехи, килими насред тротоара, ромски викове, крясъци, свади, побоища, оргии.

Да! XXI век, квартал "Гагарин", ул."Достоевски" №19 – на 10 минути пеша от центъра на града. Допреди няколко години – спокоен, тих и приятен квартал".

Така читателка на Plovdiv24.bg започва сигнала си до медията. Ето как тя описва случващото се:

"Всъщност цялата история се развива от много години - постоянно сменящи се наематели - минахме през крадци, наркомани, проститутки... сега "черешката" – роми, ама много роми. Отвсякъде изскачат – тавански помещения, сутеренни части, третият етаж на жилищната кооперацията се отдава изцяло на тези индивиди.

Няма делник, няма празник, по всяко време на денонощието - скандали, побоища, блъскане, викове, музика ... Адът е това! Притеснени сме за децата си... подозираме разпространение на наркотици, защото неколкократно залавят наркодилъри и наркомани на адреса. Жилищната сграда е превърната в същинско гето.

От последната акция на III-то Районно управление на МВР, отново по наш сигнал, на адреса бяха открити повече от 50 роми. Това може да бъде проверено. При справка от ГРАО няма регистириран нито един на адреса, а фактически има такива, които живеят повече от 5 години тук. Почти ежедневно сигнализираме на тел.112 или дежурните екипи на III-то РПУ.

Принудихме се да си сложим камери, за да опазим имуществото си. Особено след последния случай отпреди две седмици, което преля чашата. Пиян и дрогиран ром, незаейки къде се намира, в 06:00 сутринта, започва да чука и блъска по входната ни врата, опитвайки се да нахлуе вътре.

Неимоверни усилия ми костваха да спра мъжа ми да не го "покани" да влезе, щом толкова иска. Еми, нямаше да излезе... със сигурност. Не си струва обаче, заради едни отрепки, ние да си затваряме семействата. Решени сме по законов път да стигнем докрай.

Всички институции в район "Северен" са запознати със случая. Полицаите от III-то районно са постоянно на адреса по наши сигнали, подписки... за съжаление ефект няма. Въпросните роми също са известни – бездомниците от моста при "Арман махала". Всички до един известни на полицията, повечето без лични карти.

На всичкото отгоре доведоха и бездомно куче, което спи на площадките между етажите, хранят го където им падне, а то извършва физиологичните си нужди където му падне. Съответно ние, за да запазим здравето на семействата си, сякаш излизаме задължени да чистим както след ромите, така и след кучето им.

Не ми се мисли, като се стопли времето и сложат масата до трафопоста – цяла нощ, пият, пеят, псуват се и цял квартал е длъжен да ги слуша.

Пиша, за се даде гласност на случая, да спрем този постоянен психически тормоз, на който сме подложени. С наемодателя категорично няма как да се разберем. За него, ако си мълчим, всичко е наред, но мисля, че ние даже прекалено дълго мълчахме.

Молим за съдействие да се сезират съответните институции, да се призове и разпита наемодателят, притежаваните от него апартаменти отдавани ли са под наем на трети лица, има ли подписани договори.

Да се предупреди наемодателят, че той носи отговорност за неспазване от страна на наемателите му на Наредбата на ОбС Пловдив за осигуряване на обществения ред и при положение, че се констатират нарушения на тази Наредба, на провинилите се да се наложи съответната глоба за опазване на обществения ред.

Да се направи внезапен контрол в жилищата на третия етаж на наемодателя в сутеренната и таванска част на сградата, да се констатира кой ги обитава, имат ли документи за самоличност и адресна регистрация, след което да се предприемат необходимите законови действия.

Живущите съседи в кооперациите, в близост до горепосочения адрес, също изразяват недоволство, несъгласие и притеснение както за себе си, така и за близките им.

Последната ни надежда е чрез вас – медиите, да се даде гласност на случая и дано най-накрая да успеем да се спасим от този ад. За да придобиете поне малка представа за верността на горенаписаното, изпращам снимков материал".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук