Двуцифрено число трябва да приготвите, за да си купите килограм череши, пише Plovdiv24.bg след проверка на един от пазарите в центъра на града.

Сериозната сума от 12 лева беше поставена на етикетче, а купувачи наблизо не се виждаха.

Вероятно причината за спиращата дъха сума е, че на мястото бяха само две сергии, на които се продаваше вкусният плод, който мнозина обичат.Високата цена все пак е за ранните череши, които тепърва излизат за продажба. В някои от кварталните магазини и на сергии в други части на града продажната цена варира от 6 до 9 лева.

За сметка на това не по-малко вкусните ягоди са на доста по-достъпните 4-5 лева.

В Благоевград и Кюстендил пък черешите удариха 20-35 лв. килото и въпреки това свършват за часове. В Благоевград касетките с ранни череши примамват купувачите, но виждайки цената, хората предпочитат да купуват череши в "шепи", пише struma.com.

Една малка разфасовка струва от 4 до 5 лева, а търговците се шегуват, че в момента това е най-скъпата стока, по скъпа и от най-качественото месо. За сметка на това навсякъде е пълно с гръцки и испански ягоди от 2 до 4 лв. за кг.

Драстичното увеличение на цените на плодовете и зеленчуците се дължи, според търговците, на непрекъснато увеличаващите се цени на горивото и налозите, които трябва да плащат прекупвачите и производителите. Нечовешкият ръст на цените обаче подсказва и за вихреща се спекула за сметка на обикновения купувач.