Пловдивчанин осъди РЗИ да му плати 4000 лв. за незаконна карантина. Мъжът се прибрал от САЩ,  като непосредствено спрямо него било издадено предписание за поставянето му под 10 дневна карантина. Причината - пристигането му от рискова зона на епидемиологична обстановка във връзка с епидемията от COVID-19. 

Преди да предприеме пътуването, пловдивчанинът имал валиден ковид сертификат за ваксинация, но не имал документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване.

Заради поставянето му в изолация за срок от 10 денонощия, той не успял да осъществи планирана почивка. Същевременно се почувствал с накърнено човешко достойнство, обиден, възмутен, огорчен и с накърнено честолюбие от незаконосъобразното му поставяне под карантина при проведен пълен курс за ваксинация, пише "Марица". 

Той обжалвал предписанието по съдебен ред, като то било отменено. След това завел иска за обезщетение в размер на 4000 лв. 

Съдът счита, че изолацията се отразила в отрицателни емоции, негативни психични преживявания, притеснения, неудобство, нарушения във възможността да общува с роднини и приятели, които не е виждал за продължителен период от време преди това, невъзможност да провежда редовните си спортни занимания, невъзможност да проведе почивката си, невъзможност своевременно да поднови необходими лични документи, както и по проектиране на собствено жилище, както и в ограничението му в социално необходимото му общуване и и социални контакти. 

Според решението на съда, РЗИ ще трябва да покрие и адвокатските му разноски.