Пловдивски общинари изтръпнаха от решението на кмета да бъдат разфасовани прасета на площада за Коледа
Новината беше обявена от кмета Иван Тотев по време на сесия на Общинския съвет.
„Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, нямат много възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в община Пловдив да направим така, че традициите да дойдат в града”, каза той.
„Това е плашещо и неприемливо, няколко дни след това Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. В това нещо виждам един евтин пиар кметът Тотев да си скрие провала с инфраструктурните проекти за Пловдив 2019”, коментира пред bTV общинският съветник от БСП Иван Петков.
Пенка Деведжиева от Реформаторския блок се надява решението да бъде преосмислено. „Моето внимание беше привлечено преди всичко от коледарите, но впоследствие разбрах за тези трупни парчета меса, които ще висят. За мен това е принизяване на една такава традиция. Традициите не са само кулинарията. Иначе и във Виена има къщички с вурстчета и греяно вино. Мисля, че по доста по-интелигентен начин могат да се представят традициите”, категорична е тя.
Не знам защо трябва да се пазят традиции по този начин, отбеляза и журналистът Ваня Драганова.
Ето какво гласи официалното съобщение на общината:
"Голям градски празник организира Община Пловдив във втория ден на Коледа. На 26-ти декември 2018 г. от 12 часа на площад „Стефан Стамболов“ ще бъде пресъздадена част от традиционната за празника атмосфера. Коледари от училище „Любен Каравелов“ ще изпълнят обредни песни и наричания за здраве и благодат.
Според народните обичаи на втория ден от Коледа празничната атмосфера продължава. Хората се събират, слагат богати трапези с месни ястия, вино и хляб. Именно за това важен акцент в програмата ще са традициите, свързани с трапезата и ястията за празника. Един от най-известните кулинари в страната Ути Бъчваров в демонстративно кулинарно шоу ще приготви за посетителите на площада задължителното за Коледа свинско месо. То ще бъде доставено от фирма „Братя Къртеви“.
Майстор-готвачът Николай Боруков от ресторант „Сол и Пипер“ ще осигури за посетителите гарнитурата фасул по специална рецепта, а фирма „Филикон“ ще достави киселите краставички и лютеницата.
Майстор-пекарят Димитър Йолтов ще се погрижи за хляба на трапезата. Винарска изба „Вила Юстина“ ще осигури червеното вино, а ресторант „Йегерхоф“ – бирата.
В общоградския празник ще се включат още Младежкият център и Националният алианс за работа с доброволци.
В следобедните часове на открита сцена празникът ще продължи с концерт на Певческо дружество “Ангел Букорещлиев“, трио "СИРУН " , танцов спектакъл на Сдружение за култура, изкуство и спорт „Немезида“ и др.
За сигурността на гражданите ще се грижат служителите от „Общинска полиция“.
Последвайте ни
0 Коментара: