Рок фестът в благоевградското село Дъбрава е пред огромен проблем заради набези на диви прасета. Цялата арена, подготвяна вече цял месец от кмета на селото Росен Георгиев, преди няколко вечери е била “разорана” от голямо стадо глигани. Това предаде struma.bg.

Селският управник денонощно поливал терена срещу сградата на кметството, където ще се вдигне сцената и ще се оформи пространството за публика и фенове. Дори през нощта кметът ходи да мести пръскачките, за да се задържи зелена тревата в района. Завчера сутринта обаче заварил терена безобразно разрит от дивите животни. Тъй като ловците от местната дружинка редовно захранват дивеча, при това от хранилки, които са буквално край селото, животните вилнеят навсякъде и съсипват реколтата на хората.

Заради зачестилите набези на цели стада диви прасета собствениците на лозя са започнали беритбата преди дори да изчакат определянето на дните за гроздобер.


“Много пъти съм говорил с ръководителите на ловния съюз, но няма реакция, хората недоволстват, защото животните съсипват цялата им реколта – лозя, градини, всичко. Искат премахване на ловните полета в Дъбрава, вече има пусната подписка за това”, обясни кметът Росен Георгиев. Той е категоричен, че не е нормално центърът на селото да е ловно поле, нито хранилките да са в непосредствена близост до имотите на дъбравчани.

Дъбравската дружинка обединява 140 авджии, сред които са директорът на Държавно горско стопанство – Благоевград К. Зашев и неговият заместник, а председател е Валери Ризов. “Това са ловните ни полета, в които е нормално да има дивеч. Нищо не можем да направим, защото сезонът още не е открит”, коментира ситуацията В. Ризов.

Дъбравчанинът Никифор Ризов, един от доайените в ловната група, потвърди, че и неговите лозе и градина са унищожени. “Всичко е лом – грозде, домати… всичко. Нищо не може да се направи. Всъщност може, но е незаконно”, вдигна ръце човекът.
Ловци коментираха, че причината за погрома на терена за рок феста е, че дивите прасета са били привлечени от влажната земя, в която търсят червеи.

Засега управникът на Дъбрава е организирал доброволци за денонощна охрана на бъдещата рок арена. За да посрещне там музиканти и фенове обаче, ще трябва да намери тежка машина да валира терена до четвъртък, тъй като първата фестивална вечер е само след дни – в петък, 21 септември.