Вълци са срещнали двама младежи от София, които оцеляха по чудо преди седмица. Близо денонощие те бедствали в Стара планина над Калофер. Младежите преживели истински кошмар.

След като видели вълците, паднали в пропаст и часове наред стояли в река.

Да срещнеш вълк или мечка в планината е много рядко явление, тъй като животните целенасочено избягват хората. Според директора на Национален парк "Централен Балкан" все пак такава среща не е изключена, но е важно да не се изпада в паника.

"И за мечката, същото важи и за вълка - колкото и да е трудно, абсолютно необходимо е запазването на спокойствие и хладнокръвие и бавното отдалечаване от хищника без да губим визуален контакт с него", обясни инж. Генчо Илиев, директор на НП "Централен Балкан".

През последните години няма регистрирани случаи на нападнати хора от мечки или вълци. Няма и увеличение на популацията им в района.
"В района на Средна Стара планина има около 100-130 мечки. Те сами си набавят храната. Зимата има достатъчно запас за тях, нямаме целенасочено хранене на хищниците", каза инж. Илиев.

Все повече хора в района на Карлово и Сопот обаче се оплакват от зачестилите набези на мечки, които причиняват щети върху кошери с мед, домашни животни и продукция. Основната причина да слизат близо до къщите е топлата есен и обилната храна, която намират около населените места. Местните животновъди са силно притеснени.

А мечето Суими, което се превърна във всеобщ любимец, след разпространен клип, в който се вижда как се къпе в басейн към туристически комплекс, скоро не е засичано от охранителните камери.

Очаква се разрешение от министерството на земеделието и околната среда, то да бъде уловено и пуснато на безопасно за него място в Централния Балкан.