Хората в Тетевен – на бунт срещу дървената мафия. В продължение на две години държавна служителка раздава на символични цени сечища, ощетявайки държавата със стотици хиляди лева

Излезе на бял свят поредната чиновническа наглост: поголовна сеч на държавни гори за приближени. Покровителстването на дървената мафия този път е разкрито в землището на ДСГ Черни вит, където в продължение на две години държавна служителка раздава на символични цени сечища, ощетявайки държавата със стотици хиляди лева.

Преди месец беше повдигнато обвинение срещу инж. Лазаринка Врабевска – бивша директорка на закритото Териториално подразделение ДГС Черни Вит към ЮЗДП Благоевград, и вече е образувано досъдебно производство за злоупотреба с длъжностно положение за издаване на документи с невярно съдържание, научи BIG5.

След извършени проверки от компетентните органи са установени редица нарушения по извършване на сечта и извоза на дървесина от предоставените на фирмите държавни сечища на територията на землището на с. Черни Вит.

Общата площ на стопанисваното от Врабевска землище е 16 хиляди хектара, като 72 процента от нея са гори и земи в защитни и специални територии.

Като Директор на ТП ДГС Черни Вит г-жа Врабевска в продължение на две години е отдавала дървесина от държавни сечища на приближени до нея фирми на изключително занижени цени, с което е ощетила държавата в размер на стотици хиляди левове.

С покровителството на Врабевска са изсечени и множество частни гори в близост до държавните сечища, с което са нанесени големи щети на местните жители. Хората в Тетевен са готови да се вдигнат на бунт срещу дървената мафия и покровителите ѝ от властите в района.