Собствениците на заразените животни в село Тутраканци край Варна ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Това обаче се отнася само са регистрираните свине. Но във Варненско близо 50 процента от животните не са регистрирани. Това каза днес край Варна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде "Фокус".

По думите му след като приключи умъртвяването по хуманен начин на заразените животни, ще се изготвят протоколите и ще започне изплащането на обезщетенията по най-бързия начин. "Агенцията по храните трябва да калкулира сумата", обясни министър Порожанов.

Той отбеляза, че на всички контролно-пропускателните пунктове са възстановени така наречените пунктове за преминаване и лирите за пръскане и дезинфекция.  "За моя изненада във фризерите има много продукти, които туристите си носят, включително да си пекат и сурово месо”, каза още Порожанов.

Той добави, че вече три четвърти от оградата с Румъния са готови. "Смятаме, че оградата е надежден източник да не могат да преминават свободно животни, включително и диви свине от Румъния. Защото сега, установяваме, че румънски земеделци са влизали да пашуват на наша територия”, добави министърът и посочи, че се полагат и репеленти, които отблъскват животните. Предстои във вторник да бъдат свикани и щабове по превенция в Русе, Силистра и Добрич. Мерките ще бъдат обсъдени с кметовете по места.