Няма никаква информация извършителите на опита за обир във Видин да са идентифицирани. Разчита се на камерите вътре, тъй като тези от близките обекти нямат видимост към пощата.


Както БЛИЦ първо писа, трима маскирани мъже нахлуха в сградата на пощата и са завързали охранителя в опит да отмъкнат парите за пенсии, които са били около 1 млн. лв. 

Маскираните нападатели атакуват сградата към 5 ч вчера през страничен вход и слагат белезници на охранителя.

Единственият охранител през нощта е бил служител на външна фирма. Той е бил обезвреден и закопчан с белезници. Намира го негов колега, който идва на смяна сутринта.

Сигнал за нерегламентиран достъп до сградата подава датчик на охранителната фирма, но какво точно спира похитителите по пътя им обратно заедно с парите от прокуратурата засега не уточняват. 

От обвинението определиха случая като „ужасяващ“ и обвиниха ръководството на клона в безотговорно отношение.

„По една щастлива случайност грабежът е останал недовършен. Това, което искам да подчертая е, че по първоначални данни се констатира ужасяваща безотговорност от страна на „Български пощи“ при съхранението и опазването на средствата“, зам.-окръжният прокурор и говорител на ОП-Видин – Владислав Влашев.

От пощите излязоха с позиция: „Български пощи категорично заявява, че са спазени всички изисквания в Наредба номер 6 за пощенска сигурност, която дава няколкослойна степен на защита на пощенските клонове в нашата врежа. (…) В този случай аз смятам, че тази система е сработила абсолютно категорично добре и в резултат ние нямаме такова посегателство“, заяви Денчо Балев, директор на Дирекция „Сигурност“ в „Български пощи“.

Според Балев при наличието на комплексни мерки за защита повече от един охранител не е необходим. Той допълни още, че посочването на паричния оборот е недопустимо.