Клип с препускащо по централен пловдивски булевард екзотично на вид животно стана хит в социалните мрежи. В града си имат традиции в това отношение - преди десет години в пловдивско се издирваше кенгуру, което и до момента е в неизвестност, а преди 4 - питон пропълзя в един от търговските центрове в града .

В ранните часове на 3 ноември Мартин се прибира от работа с автомобила си, когато изненадващо някакво животно го изпреварва с голяма скорост.

"Аз я видях в страничното отдясно огледало, обаче не очаквах да е сърна аз мислех, че е куче в началото. Тя се движеше с близо 50, от 40 до 50 километра", разказа Мартин Кръстанов пред БНТ.

Заблуденото животно се укрива цял ден в зелените площи в квартала и вечерта отново се появява на булеварда.

"Тя се задържа за около три-четири секунди пред автомобила и изскочи тук на тротоара на велоалеята. Тя беше много изплашена, видимо така не беше на собствен терен, и бързо прибяга и видимо се четеше страх в очите ѝ", сподели Димитър Благоев.

Показахме клипа на специалисти от Природонаучния музей в Пловдив. Според тях бягащото по булеварда животно категорично не е сърна.

"Прилича на антилопа гарна, младо животно със сигурност, няма толкова развити рога, може би на около година по размера на рогата. На 100% не е сърничка. Това животно е някакъв вид антилопа, която най-вероятно е избягала от частна експозиция, тъй като няма откъде да се появи, няма ги в дивата природа", обясни Стефан Кюркчиев от музея.

Само на 500 метра от мястото, където е забелязана антилопата-беглец, се отглеждат животни, приличащи на нея. Специалистите смятат, че оцеляването ѝ в градски условия е въпрос на късмет. А собствениците на имота, от който се предполага, че е избягала антилопата, не бяха открити за коментар.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук