Стотици възмутени българи, познати и непознати, са се обадили на дъщерята на Тошко Тодоров-Машора. Хората са прочели призива за справедливост на Стефани Тодорова и са заявили, че пристигат във вторник, когато се гледа делото за екстрадиция на Машора, на протест пред Съдебната палата.

Вчера, след като БЛИЦ първи съобщи за голямата несправедливост около случая, Стефани пусна в социалните мрежи призив за защита на баща си, който публикуваме без редакторска намеса: На 12.10.2021 ще се гледа делото за екстрадация срещу баща ми Тошко Тодоров-Машора пред Окръжен съд Пловдив.

Един невинен български гражданин има нужда от вашата морална и обществена подкрепа пред Съдебната палата, за да не бъде екстрадиран и съден в Гърция. Моля всички приятели и познати, всеки който има възможността, да дойде и даде своята подкрепа срещу това несправедливо обвинение.

Протестът ще се състои на 12.10.2021 от 9.30 пред Окръжен съд гр.Пловдив.

Щом държавата не може да защити гражданите си, нека го направим ние един за друг!Дайте подкрепата си, всеки може да е на негово място !

Близки на притесненото семейство изпращат писмо до омбудстмана на републиката. 

В карловското село Столетово, където на няколко места е поставена подписка в защита на 64-годишния мъж, вече са се подписали над 300 души. Кметът на селото Мирослав Колев заяви пред БЛИЦ, че заедно със свои съграждани ще присъстват на протеста във вторник.

Както БЛИЦ съобщи, Тошко Тодоров е в ареста. Той е обвинен в трафик на хора в Гърция. Тамошните власти искат Машора да бъде екстрадиран и да бъде съден. Според обвинението той е бил трафикант на 28 бежанци, заловени в негов кемпер. Истинските трафиканти зарязали хората, като преди това им взели по 3 долара на бежанец, изоставили ги в Драма и избягали. 

Въпреки, че през 2019 г. българин от Плевен и италианец купуват кемпера от Тошко Тодоров и има нотариално заверен договор за покупко-продажба, гърците смятат Машора за замесен, защото купувачите не са сменили имената на малкия и големия талон и те се водят още на Машора.

В продължение на години половина Машора бил обявен за международно издирване, но никой не го е ърсил в дома му или на работата му. Семейството разбира за това едва преди 6 дни, когато шофьорът на автобус в Карловско е арестуван.

Работодателят на Машора бе категоричен, че е направил справка и според издадената служебна бележка мъжът е бил на работа при него в карловската фирма в периода, когато е обвинен, че е бил в Гърция. 

Въпреки тези доказателства се очаква Тошко Тодоров да бъде екстрадиран в южната ни съседка, тъй като има европейска заповед за арест. Както обясниха пред БЛИЦ адвокати, в Пловдивския съд не се гледа виновността или невинността на Тодоров, а искането за екстрадация. Най-вероятно в Гърция той ще трябва да доказва, че е  невинен.

Борбата сега е да не бъде екстрадиран. Там го заплашват стотици години затвор, защото според гръцките акони може да получи по 15 години затвор за един бежанец, а заловените такива са 28.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ