На 31.08.2021г., в 8 часа сутринта пред сградата на Общинско предприятие  „Организация и контрол на транспорта“ в гр. Пловдив ще се състои протест на превозвачите, осигуряващи автобусен и таксиметров транспорт в гр. Пловдив и региона.

Поради противоепидемичните мерки пред сградата на Общинското предприятие се очаква да се съберат до 15 представители на  транспортни фирми, а над 200 ще бъдат разположени в различни части на града, в пълна готовност за протестно автошествие. Маршрутът на автошествието не е определен, очаква се коли с лозунги да протестират в различни точки на града.

Искането на протеста е незабавната оставка на директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков, който според протестиращите закриля сивия сектор в таксиметровия бранш и изпълнява своите задължения неефективно.  Протестиращите са подготвили искане за оставката на инж. Вълков, което по време на протеста ще депозират в деловодството на Общинското предприятие.

Искането съдържа констатация, че управлението на общинското предприятие е довело до провал в областите Организация и Контрол на движението и Автобусен и таксиметров превоз на пътници, настройване на институциите в града една срещу друга чрез даване на НЕистински обяснения, относно провала на връзката между центъра за видео наблюдение и КАТ,    както и  десетки обосновани причини за оставката на инж. Вълков, сред които е изложено и съмнение за участието му в корупционни практики, свързани с необоснованото двойно увеличение на доставната цена на автомобилните превозни стикери за извършване на таксиметров превоз. 

Един от фрапиращите примери за неефективно управление на общинското предприятие, според протестиращите е и неосигуряването на необходимите субсидии за нормално функциониране на градския транспорт, което е и причина за намерението на автобусните превозвачи да спрат за извозват пътници на 10.09.2021 г. 

Протестиращите са категорични, че оставането на инж. Вълков на поста директор на ОП „Организация и контрол на транспорта“ в гр. Пловдив ще доведе до задълбочаване на хаоса с организацията на движението при извършването на ремонти в града и икономическа война между автобусните и таксиметрови превозвачи, породена от нереално ниските минимални цени за таксиметров превоз.

Припомняме, че няколкократно Асоциацията на таксиметровите превозвачи в последните години повдигаха искания за увеличаване на минималната тарифа за таксиметров превоз, които бяха аргументирани и със становище на финансисти, но исканията им не бяха уважени от община Пловдив и общински съвет Пловдив.

Организатори на протеста са Хамди Омер- председател на Националната Асоциация за Защита на превозвачите и таксиметровите водачи , Веселин Дошков- Национално сдружение на автобусните превозвачи, Мариан Киров- Асоциация на таксиметровите синдикати Пловдив, Володя Домашенко- съпредседател на Национална Асоциация за Защита "Георги Ряпов ".