С изпълнение на калоферски гайди в родния град на Ботев посрещнаха президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. 

Държавният глава и заместничката му проведоха кратък делови разговор в кабинета на кмета Румен Стоянов, след това в Национален музей "Христо Ботев" поднесоха цветя пред паметника на майката на поета-революционер и разгледаха експозицията.

Йотова говори за важният отенък, който Ботев и героите са дали за българската история и за саможертвата им. 

По-късно, пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" Радев, Йотова и всички присъстващи поднесоха венци и цветя.

"Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила". Така започна своето слово държавният глава Румен Радев

Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно", заяви Радев.

"Свободата на хъш в Румъния не бе утеха за Ботев, който живееше с теглилата на своите братя и сестри в Родината. Поетът будеше българите със стихове и сатира. Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Ботев презираше уюта на конформизма.

Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес", продължи словото си държавният глава.

"Родният Калофер още пази спомена парещото родолюбие на Ботев. По тези улици са отеквали стъпките и думите му, тук е покълнал копнежът му за свобода и справедливост. Тук е съзрявал за жертвената си мисия", подчерта президентът.

Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство, каза още той. 

Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история. 

Поклон пред падналите за свободата на България!, завърши Румен Радев. 

На събитието, въпреки забраната за масови събирания, присъстваха около 100-на граждани, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и народни представители. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!