9 от съобщените нови 11 случая  на COVID-19 са в село Брестовица, община Родопи, между които и дете на 9 години – без симптоми. Всичките са контактни  на обявените вчера положителни лица от селото, съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

От общо 13-те лица в Брестовица, положителни на COVID-19, 3 са хоспитализирани.

За съжаление има един починал пациент в болница – мъж на 70г. с придружаващи заболявания: исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност.

Останалите са под карантина, в добро състояние са и  нямат симптоми.

След разговор с директора на ОДМВР – Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев е взето решение и се затваря квартала, в който живеят фамилиите,  докато не излязат резултатите на всички изследвани  от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен, уточни областният управител.

Става въпрос за две семейства. Член на едно от тях се е завърнал от Германия. И двете семейства са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ.

По искане на областния управител още вчера започна тестване на по-широк кръг  контактни лица с цел да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички мерки, засилено е и присъствието на органите на реда в селото.
От община Родопи продължават с дезинфекцията.

Днес областният управител ще  проведе спешна среща с представители на  Медицинския щаб, РЗИ, МВР и  община Родопи. В срещата ще участват старши комисар Йордан Рогачев, д-р Сийка Димчева, проф. Илиян Дойков и Пламен Михаилов.

Членовете на Медицинския щаб изказват съболезнования на близките на починалия  от село Брестовица.

Другите два случая, също съобщени днес от Националния оперативен щаб, са от град Пловдив.

Касае се за съпругата и 10-годишното дете на мъж, който работи във Видин. Там той е диагностициран като положителен на COVID-19, но въпреки това се е прибрал с автомобил при семейството си в Пловдив. В резултат на това съпругата и детето му също са се заразили.

„Това е абсолютно безотговорна постъпка", коментира областният управител.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ