Родителите на осем от децата от Спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив възразяват срещу трите спортни клуба във връзка със създалото се напрежение около ползването на общинския плувен басейн „Младост”. Това пишат те в позиция до медиите.

„Децата не трябва да бъдат делени, защото басейнът трябва да се ползва с приоритет от всички спортисти на училището. Най-логично е след като нашите деца са приети в спортното училище, да могат да тренират и на неговия басейн. Той трябва да се ползва приоритетно от всички спортисти“, заяви Илиян Петков, баща на едно от децата. Той обмисля да заведе дело за обида срещу зам.-председателя на Общинския съвет от „Демократична България“ (ДБ) в Пловдив Йордан Иванов, който нарече децата от клуб ВСИ „слаби плувци“. Допълнително ще бъдат сезирани Комисията за защита от дискриминация и Държавната агенция за закрила на детето.


Йордан Иванов

„Това кои деца са добри плувци ще го покаже времето. Да се насъскват едни хора, против други, което се случва и Вие се опитвате да яхнете ситуацията е още по-отвратително. Ученици, които са приети в Спортно училище, които не могат да ползват басейна, който е към училището, е пълна идиотщина. Другата идиотщина е, че училището е държавно, а басейнът общински. И ако можете да ме убедите, че 8 деца наистина катурват каруцата, ще съм Ви много благодарен. Аз съм баща на едно от децата от плувен клуб ВСИ и ще Ви кажа, че предпочитам базата на ВСИ, но това означава децата да бъдат размятани 2 пъти на ден в двете посоки по 4 километра. Радвам се, че окачествявате децата ни като по-слаба категория, спрямо тези които са от плувен клуб ВСИ, но не са към Спортно училище "Васил Левски" , гр. Пловдив, това само ще ги мотивира“, коментира Илиян Петков във връзка с подкрепения протест на трите клуба от общинския съветник от „Демократична България“ Йордан Иванов.

„Дискриминацията спрямо нашите деца е много голяма, защото те учат в спортното училище, но не могат да тренират в басейна към него. Защо три клуба могат да ползват общинския басейн, а децата към училището да не могат? Тези три клуба крадат от базата и трябва да бъдат разследвани, защото не я стопанисват добре. Всички договори трябва да бъдат разследвани“, обяви Вера Трендафилова, майка на друго дете от спортното училище. „До момента въпросните 8 деца не са плували и ден в басейн “Младост”. Така, че кои са плувците, които пречат на тренировката на Йосиф Миладинов? Нашите деца не са допуснати до този басейн. А колко от тези, които плуват там са ученици от спортното училище? Ако оставим настрана политическите ви интереси питам: Защо приетите с изпит деца, учащи в държавното училище не могат да ползват общинския басейн както всички други? Защо категоризирахте децата ни като слаби плувци? Знаете ли колко отличия и постижения има клуб ВСИ спрямо другите 3 клуба? Защо намесвате името на Йосиф за личните Ви интереси?“, попита още Вера Трендафилова.

„Децата не могат да бъдат намесвани в подобни конфликти и в политически интереси. Общинският съветник Йордан Иванов направи едно посредствено изказване. Той вероятно заема страна, за да обслужи нечии интереси. Не е човекът, който трябва да квалифицира деца на по 10-12 години като слаби плувци. Обидата е много голяма. Трябва да се търси реална оценка на ситуацията и да бъде решен проблемът за децата, които са избрали да учат в спортното училище“, коментира Диана Христозова, трети родител на едно от засегнатите деца.
Родителите на децата от спортното училище настояват за график за ползване на басейн "Младост" от спортното училище и всички клубове, защото басейнът е общински и е на всички пловдивчани.