Русенци продължават да дишат мръсен въздух. В осем дни през януари са отчетени завишени стойности на фините прахови частици в града. През миналата година за същия период са отчетени два пъти по-малко дни с такива превишения.

"Проблемът с фините прахови частици не е само на град Русе, той е на световно ниво. Фините прахови частици са замърсители, които трябва да се наблюдават постоянно. Трябва се контролира тяхното изпускане. Те се получават вследствие на замърсяването от битовото отопление и автомобилния транспорт.

Не трябва да се пропускат и метеорологичните условия, които оказват влияние", посочи директорът на Дирекция "Екология и транспорт" в Община Русе проф. Любомир Владимиров в ефира на "България сутрин" по Bg On Air.

По думите му повишението в момента се дължи на ниското атмосферно налягане, както и на използването на твърдо гориво за отопление.
"Работим активно по програма "Лайф" - тя е за повишаване на качеството на атмосферния въздух в България. Раздаваме отоплителни уреди на всички русенци, които желаят да заменят своите стари отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, които са на пелети или на газ", каза още проф. Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че условията за кандидатстване са свързани с това хората да бъдат жители на Русе, да разполагат със собствен имот. Има и такива за квадратура и за разположение на стаите, уточни той.

"Кандидатстваха до момента около 500 души. Във втората фаза интересът също е много голям. Има около 400 желаещи. Община Русе работи и по отношение на емисиите от автомобилния транспорт. Имаме цел да се въведат зони с ниски емисии, "зелени улици", където няма автомобилен транспорт", обясни събеседникът.

И изрази надежда, че скоро ще стане възможно селата около Русе също да кандидатстват по програмата.

"В момента се създава екологичен кадастър. Това го няма в България. Този кадастър ще показва на всеки един гражданин в реално време какво се произвежда в дадено предприятие, дали има замърсители и т.н. Цялата информация за предприятията в града да бъда достъпна за гражданите", подчерта проф. Владимиров.