Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов беше наказан със забележка от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Това стана по предложение на Инспектората към ВСС заради 22 забавени дела. По 21 от тях актовете не били написани в срок, а по едно производство имало проблеми с насрочването.
Като смекчаващо за забавянето обстоятелство събедните кадровици посочиха това, че през този период Лалов е бил председател на най-големия и свръхнатоварен съд у нас и след началото на дисцплинарната процедура е написал забавените актове, съобщава БНР. 

Друго дисциплинарно решение от днес на съдебните кадровици предизвика реакцията на СГС. Става дума за дисцплинарно производство срещу съдия Елка Пенчева, инициарано от председателя на съда Калоян Топалов още през септември 2015, заради забавени от нея търговски дела. Съдийската колегия днес реши да я отстрани от длъжност до приключване на дисциплинарката, на което от градския съд попитаха - "Защо чак сега се взима това решение?"

Делата, по които тя не е произнесла са вече над 400 и сега трябва да бъдат преразпределени на останалите 22 съдии от отделението. Освен това съдия Пенчева не е решила и над 130 частни жалби.

Заседанието на съдийската колегия на ВСС започна точно в 9,30 и приключи към 15.30. По време на него - освен няколкото дисциплинарни решения и преизбирането на Радостин Радков за шеф на административния съд в София, малцинството и мнозинството успяха да влязат в челен личен сблъсък по няколко повода. Единият - трябва ли да бъде защитен магистрат, попаднал на прицела на едни медии през последните седмици. Мнозинството каза - не, защото малцинството не било защитавало други магистрати, критикувани от други медии преди. Дебатът мина под знака на това има ли лобита във ВСС и кой твърди, че има.