Истинска война вече се води в Кушла заради „черното злато“ на селото. 

Към местни жители дори валят смъртни заплахи, които искат да продават лечебната „мумия“ - лепкавата пръст с невероятни свойства.

„Тук сме като израелци и палестинци. 22-ма души, всеки страни от всеки, омраза. И всичко това се насажда от кметския наместник Севдалин Хаджиев“, споделя за 24smolian.com семейството на Фаня и Митко Георгиеви. Причината според 74-годишния мъж е в продажбата на „мумията“, върху която кметският наместник иска да сложи монопол.

„Една шепа народ сме тук, но 4-ма души са назначени по програма за временна заетост. Какво правят тези хора по цял ден ли? Копаят „мумия“ за кмета. Той продава чрез куриерска фирма из цялата страна. Над 14 тона е изкопал и разпространил. Вероятно е натрупал милион лева. И цялата тази негова бригада заплашва останалите, не ни позволява да копаем и продаваме“, разкрива Митко.

Топчето „мумия“ се продава на туристи между 6 и 12 лева.

Съдържа атомен (йонен) калций, който директно се абсорбира от организма и по този начин се случва „магията“ - счупено, навехнато, натъртено или ударено за много бързо време минава. Според изследвания на БАН, „мумията“ съдържа 50 елемента. Според кметският наместник-85.

„Лъже и мами хората, дори праща по куриерска фирма и примеси с пръст. 3-метрови ровове са изкопали неговите хора. По няколко стотин килограма. След като ги разпродаде и започват пак да ровят, не допускат никой, заплашват. По цял ден през другото време пият и вдигат скандали“, споделя Митко.

Последно агресията им се насочила към неговата съпруга Фаня. В Кушла пристигнал автомобил с туристи, които искали да си купят „мумия“. Жената била наблизо, а към нея се спуснал 60-годишнен мъж, част от бригадата на кмета. Той я заплашил дори с убийство, гонейки я с мотив, че няма работа там.

„Това е тормоз от 13 години. Този кметски наместник трябва да бъде махнат. Той лъже и общинския кмет на Златоград-Мирослав Янчев. Преди време му каза, че сондажите били празни и бе въведен режим на водата.

Но само за 4 къщи, в останалите-бол вода. Така работи този човек. Надяваме се на следващата Общинска сесия въпросът да бъде повдигнат и този човек да бъде отстранен от поста. Да ни се назначи някой друг. Не може да се тормози така цяло село“, казва още Митко.

Мумио, мумия или мумя е природен лечебен минерал, който лекува артрит и други ставни проблеми. Единственото находище на този минерал в България се намира в родопското село Кушла. Представлява мазна, черна лепкава пръст с невероятни лечебни свойства.

Местните твърдят, че разтворена във вода тази пръст прави чудеса, лекува травми и счупване на костите. За костите и ставите мумиото е чудодеен лек, защото е богато на калций, калий, магнезий, цинк и желязо.