Плажният сезон във Варна започва на празничния 24 май. От тази дата по вече почистените основно градски ивици ще дежурят спасители и медици, съобщи Андрей Василев, търговски директор на фирмата концесионер "Лазурен бряг 91".

За разлика от миналото лято, чадърите няма да са на по-голямо разстояние един от друг, но въпреки инфлацията сянката няма да поскъпва, пише "Труд".

"Цената остава 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. Взехме предвид геополитическата обстановка и обстоятелството, че туристите дават принадена стойност на града ни", мотивира решението Василев.

Независимо от войната в Украйна повечето хотелиери смятат, че сезонът ще е по-добър спрямо 2021 г. Такива са и разчетите на общината, която е заложила 2,8 млн. лв. постъпления от туристически данък - с 300 000 лв. повече от миналата година.  

В курортите край Варна плажните медици започват дежурства от 1 юни, съобщи управителят на общинското ДКЦ 1 "Св. Клементина" д-р Иван Иванов.

Здравното заведение отново ще осигурява безплатна помощ за летовниците на над 25 охраняеми ивици. Други 31 в региона засега са без стопани. Сред тях са огромният плаж на Камчия и градският в Бяла. Ако не бъдат намерени наематели, се очаква през юли и август държавата традиционно да отпусне средства за осигуряване на спасители.