Вчера имахме информация набрана от социалните мрежи, че към 18:00 часа в град Габрово се готви мирен протест, за което полицията и жандармерията трябваше да вземем всички охранителни мерки. Беше изготвен план за действие. Това заяви шефът на Жандармерията ст. комисар Красимир Добрев на извънреден брифинг относно протестите в Габрово. 

"Бяха взети мерки най-напред да се обезпечи охраната и безопасността на гражданите на площад "Възраждане". Към 18:00 часа изградихме символични КПП-та с цел да можем да установяваме лица, които носят забранени предмети или обемисти багажи. Длъжни сме да вземем тежи предохранителни мерки", заяви той. 

"Бяха установени 7 лица, които нямаха документи за самоличност. В себе си носеха боксове и метални палки. Те бяха отведени в районното управление, установени и им бяха съставени актове за административно нарушение и освободени", каза Добрев. 
 

"За около 40 минути площадът се изпълни с около 700-800 граждани. Това множество организирано пое по улиците на град Габрово в мирно шествие. Органите на полицията и жандармерията бяхме предприели мерки да придружаваме шествието. Където имаше възможност за ескалация на напрежението, бяхме усилили постовете", добави той. 

"При движението на мирното шествие нямаше никакви ексцесии и хулигански прояви с изключение на 2-3 запалени димки", продължи шефът на жандармеристите. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!