Около 7 хиляди души от курортния град Хисар и от съседните села може да останат без лични лекари. Причината е в това, че 4  джипита и един стоматолог джипитата отказват категорично да подпишат нов договор. Пред репортер на БЛИЦ медиците обясниха, че според тях управителят на Медицински център 1 в Хисар д-р Иван Главчев драстично е вдигнал сумите, които те плащат на месец.
Джипитата са там под наем. От дълги години. Центърът е общинска собственост и негов управител е д-р Главчев. До миналата година джипитата плащали наем плюс около 160 лева за парно на месец. Сега обаче, в новите договори сумата за топло се вдига и на месец лекарите трябва да плащат тройно повече.

Д-р Иванов изригна, като обвини д-р Главчев в това, че е сменил и номерата на кабинетите му умишлено, което означавало, че трябва нова регистрация в Здравна каса и РЗИ, много тичане и още много пари. Д-р Дончева пък заяви, че д-р Главчев ги е притискал и създавал проблеми на медиците, като по този начин лишавал пациенти от правата им. Д-р Мирослав Павлов е първият, който получил от Районен съд Пловдив покана за доброволно напускане на кабинета. То е изпратено на 27 декември миналата година и според него Павлов вече е загубил правата си да обжалва. Д-р Весела Чалъкова е единствената, която е спечелила делото, но д-р Главчев заяви, че ще обжалва. Д-р Канев бе категоричен, че диалог с управителя винаги са търсили, но нямало отзвук от отсрещната страна. Всички джипита са дадени на съд. Има реална опасност те да нямат вече кабинети, а пациентите да нямат джипита. Не искат да подпишат новите договори, а алтернативни помещения в малкия град няма.

Пред БЛИЦ д-р Иван Главчев бе категоричен, че е в правото си. Те плащат наем една десета от реалния, както беше преди години според закона. Не сме им го вдигнали и сега. В новите договори са отбелязани сумите за парно, за заплата на огняря, за поддържане на сградата, за чистачки, за зелените площи. Как да се самоиздържа този медицински център, като единствените му доходи са от наеми. Освен това не може да ме обвиняват в нищо, тъй като лекарите правят така, че не дават направления на пациентите си за нашите лекари в Центъра. Това не е нормално. Никой не ги гони, да дойдат да си подпишат договорите и да продължат да работят, има лекари, които са подписали новите договори и нямат подобри проблеми, коментира още управителят. Той отново заяви, че е в правото си и всички тези случаи са дадени в Районен съд Пловдив. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ