Откровена простащина демонстрира Кемал Вели – син на досегашния кмет на Община Никола Козлево и кандидат за втори мандат Ешреф Вели. Мъжът, за чиито маниери свидетелстват и криминални хроники, даде воля на първичното в себе си и безпардонно, на няколко пъти и в няколко телефонни разговора /записани на аудиофайлове – б. а./, подразнен от въпросите на репортер на БЛИЦ, го напсува. Маниерът да се общува чрез долни вулгаризми, вербално да се онождат майките на този или онзи, вероятно е начин на живот в хабитата, който обитава Кемал Вели, но е недопустим във всяко едно нормално общество. Ето и фактологията по грозния случай:
В предварителен разговор за евентуално интервю народният представител от ДПС и заместник-председател на парламентарната комисия по правни въпроси Хамид Хамид разказа за получени сигнали от жители на Никола Козлево за злоупотреби в общината, насаждане на страх и други нередности.

Като акцент във въпросния разговор се открои един от сигналите, който е недвусмислено втрещяващ – че кандидатът за втори кметски мандат в Никола Козлево Ешреф Вели е бил съден в Турция за извършено в съучастие убийство през 1995 година. Лежал е в място за лишаване от свобода в турската държава, а през 1999 година е бил амнистиран.
 
Възможно най-естествената реакция в случая бе репортер на БЛИЦ да се свърже с Ешреф Вели за коментар. В сложен телефонен разговор /също записан на аудиофайл – б. а./ и в продължение на няколко минути г-н Вели или мълчеше, или отговаряше уклончиво на въпроса: вярна ли е поднесената информация?

Това, което на няколко пъти заяви Ешреф Вели, беше: „Това са предизборни глупости, не се занимавайте“. Впоследствие на поредно зададен конкретен въпрос отрече да е бил осъждан, съден или задържан за убийство или за каквото и да било друго престъпление на територията на Турция. На въпрос къде е бил в периода 1995 – 1999 година, той отговори, че е бил в Турция, където работел.
 
След ответна информация от депутата Хамид Хамид – че са налице документи, свързани с въпросния случай, бе проведена среща, на която той предостави копие на редакцията на БЛИЦ. От въпросните документи на турски език става ясно за следния случай: през 1995 година при спречкване в заведение в кв. Гюнешли в Истанбул, община Багжилар, Република Турция, в съучастие между Ешреф Ешрефоглу Вели и Нури Кьосеоглу е било извършено убийството с ловна пушка на един човек и тежко е бил ранен друг.

В документацията, която е извадена от кориците на делото под номер 290 от 1997 година по описа на Районен съд - Бакъркьой, става ясно, че осъденото лице Ешреф Ешрефоглу Вели е роден на 26.10.1955 година. На абсолютно същата дата е роден и Ешреф Реджеб Вели. Неговата фирма е „Ешрефоглу“ ЕООД, а скандалното преобразуване на бивш супермаркет в Шумен в николакозлевския „мол“ „Ешрефоглу“ бе обект на журналистическо разследване на Васил Иванов, излъчено по Нова ТВ.
 
Опитите ни да се свържем отново с Ешреф Вели останаха безуспешни. В продължение на дни личният му мобилен телефон бе изключен, служебният – също. Това провокира наш репортер да потърси по-малкия от двамата синове на г-н Вели – Кемал, чийто телефонен номер успяхме да открием. Целта беше да чрез него да осъществим контакт с баща му, за да му зададем нужните въпроси за изясняването на ситуацията и да питаме самия Кемал Вели – запознат ли е със случая?
 
По-горе в текста анонсирахме за крайно агресивното и цинично отношение на Кемал Вели по телефона. На въпросите на БЛИЦ първоначално той не отговаряше, а впоследствие изпадна в амок и трудносмилаема речева салата:
 
„Вий какъв сти, чи ми питати тези глупости?!“ (...) „Ами е*и си гъ*а! Кот искаш, туй напръй, айди...“. В последващия разговор Кемал Вели започна да напада отново: „Ава кой ти го казал това на тебе ва? Ава койт` казал, щи е*а майката на него ва!“. А след това той се свърза с нашия репортер със следното изготвено предложение: „Искам да та извиждам тебе, да та е*а майката ти! Ти какъв си ва?!“.

И след като отново получи коректен отговор – че разговаря с журналист, г-н Вели отговори: „Ни ми интирисува какъв си ва!“. На въпросите, свързани с неговото битие и по-точно развитието на дело по обвинение в опит за убийство в тервелското село Зърнево, по което обвиняем в хулиганство беше и неговият брат Реджеб, Кемал Вели отговори:  „Има навсякъде писано – излязах невинен!“.
 
Ето го и интервюто с народния представител Хамид Хамид, който разказва за сигналите, които е получил:

Народният представител Хамид Хамид показва документите по делото за убийство в Турция, извършено през 1995 година
 

Депутатът Хамид Хамид: Подвели ли са премиера да допусне в листа за изборите помилван в Турция убиец?!
 

- Г-н Хамид, изключително заплетена ситуация се получава – имате данни, че единият от кандидатите за кметското място в Никола Козлево, досегашният градоначалник Ешреф Вели, е бил осъждан в Турция за убийство. Но той самия отрича тази информация?!
 
- Сред жителите на Никола Козлево тази информация не е новост, даже може да се каже, че достоверността ѝ сред тях също не е под съмнение. Но аз като юрист не мога да се изкажа с категоричност, преди да получа официален отговор от турската държава. Факт е, че разполагаме с документи по сигнал, че Ешреф Вели е бил съучастник в убийство в Турция и е излежавал там присъда. Не става въпрос просто за градска легенда или съчинение, а за документация, извадена от кориците на конкретно дело в Турция. От данните, с които разполагаме и които се проверяват в момента, става ясно, че се касае за 15-годишна осъдителна присъда. Нека само вметна един факт, който би следвало да подскаже достатъчно. За да извърша проверката по случая с присъдата в Турция, съм се срещнал със съучастника на Ешреф Вели – Нури, който живее в град Каолиново.
 
- И?
 
- Разговорлив човек е, засега това мога да кажа. Другото – след като получим официалния отговор.
 
- Може би е редно официално да запознаете политическата сила, гласувала доверие на г-н Вели, защото все пак се касае за сериозни подозрения, които те е нямало как да установят...
 
- Доколкото знам, жители на Никола Козлево са подавали сигнал до Изпълнителната комисия на политическата сила, която е издигнала Ешреф Вели за кандидат-кмет, но оттам са останали безмълвни. Тоест не е даден отговор или становище по сигнала и предоставената документация. Преди няколко дни председателят на политическа партия ГЕРБ представи кандидатите за кметове и въпросното лице също беше представено като „достоен кандидат“. Тук е твърде възможно някой да е подвел г-н Бойко Борисов за достойнствата на Ешреф Вели. И това е въпросът всъщност: подведен ли е премиерът? И се чудя дали председателят на ГЕРБ знае какво наследство му оставя неговият „приятел“ Цветан Цветанов, защото публична тайна е, че този кмет /Ешреф Вели – б. а./ беше близък на Цветан Цветанов. И нееднократно самият Цветанов се е хвалел с успехите си в Никола Козлево. А трябва да ви кажа, че освен проверката по случая в Турция има и други данни за г-н Вели. А именно че са налице и други присъди – от Районен съд – Нови пазар.
 
- Запознах се и с тези твърдения и направих проверка. Официално ми отговориха, че „всички присъди на лицето, регистрирани в РС-Нови пазар са или амнистирани, или реабилитирани“...
 
- Но очевидно ги е имало! Така че, когато някой говори за морал, би трябвало да погледне кандидатите в собствената си политическа партия и след това да атакува другите политически сили.
 
- Как реагират жителите на Никола Козлево на цялата ситуация?
 
- Вижте, през последните 4 години, тъй като общината в Никола Козлево и магазините на въпросния господин са единствените работодатели едва ли не, там цари тотален страх! Никой не смее да повдигне темата. Налага се страх със заплахи за уволнение от работа, включително и такива за физически саморазправа, така че това са неща, които просто вече не могат да бъдат премълчавани.
 
- Честно казано, от личен опит мога да споделя, че имах неприятни разговори със сина на г-н Ешреф Вели – Кемал, и ми направи впечатление, че очевидно живее с чувство за безнаказаност...
 
- И не само той! Нивото е това – което сам сте установили... И още нещо – снахата на Ешреф Вели и съпруга на сина му Кемал е заместник-областен управител на Шумен. Тълкувайте го, както искате...
 
- Имам и преки наблюдения от един друг район – Дуловския. „На терен“ се усеща доста напрегната обстановка. Има мълчание, желание за анонимност, страх от отмъщение и прочее...

- Родното ми село е само на 15-ина километра от Дулово и прекрасно знам ситуацията и в двете общини. В Дулово цари тотален страх , там се използват лесничействата, използват се други държавни институции като инструменти за повлияване. Но страхът в Никола Козлево не е по-малък и тъй като районът е малко по-ограничен като работни места, това са единствените работодатели там. Икономическият натиск, опасността да бъдат оставени без работа, придружен с физическо насилие, насажда сериозен страх.
 
- Какви други сигнали сте получавали като народен представител?
 
- Най-актуалните сигнали са свързани с това, че в населените места в Община Никола Козлево са се рeгистрирали над 300 заявления за гласуване по настоящ адрес. Част от тях са на несъществуващи адреси. Говорим за несъществуващи сгради и голи ниви. Голяма част от заявленията са с един и същи почерк. Вече ми звънят хора, които казват, че не са подписвали такива заявления и очевидно някой го е направил вместо тях. Такива случаи има в новопазарското село Памукчии. Хора в момента живеят в Турция и не са се прибирали в България. За случаите са ги уведомили техни роднини.Разбира се, аз ще сезирам надлежните институции да извършат съответната проверка. По отношение на другите сигнали, които съм получавал като народен представител, мога да кажа, че са редица, даже бих казал десетки. От жители на Никола Козлево получавам от приемни дни и в пощенската ми кутия в народното събрание. За най-различни злоупотреби с общински средства, нарушения при обществени поръчки, назначаване на длъжности, като временна заетост и т. н. Сигналите са придружени със сериозна фактология и при първи прочит звучат доста основателно, затова аз като народен представител съм длъжен да ги изпратя на съответните институции, които следва да вземат отношение по тях и да работят по изясняването на фактическата обстановка. Всички сигнали са изпратени до прокуратурата и Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ) – това са органите, които могат да извършат съответните проверки на тези сигнали.
 
- Маркирайте  някои от основните сигнали.
 
- Има такива за доставка на хранителни продукти за една обществена кухня, с нарушения по обществена трапезария, като всички хранителни продукти се доставят от магазините на самия кмет. Нарушения при назначаване на временна заетост – назначават се хора като портиери на несъществуващи сгради. Подменят се тръбопроводи без съответните проекти и разрешения за строеж, асфалтират се съвсем ненужни за асфалтиране улици и др. Мога да спомена и за сигналите за злоупотребите със сметопочистването, автопарка на общината, ремонта на автомобилите и прочее...
 
Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ