Областната дирекция на МВР във Велико Търново остава без топкриминалист. Изненадващо два дни преди изборите била издадена заповед за преместването на началника на Криминалния сектор гл. инспектор Илиян Личев в РУ-Димитровград. Колегите му са озадачени от рокадата, защото за последните 5 години с екипа си от 12 души изявеният криминалист е извършил множество мащабни акции и разкрития, съобщава "Труд".

"След като гл. инсп. Личев пое сектора, бе сформирана група за противодействие на телефонните измами и са задържани над 70% от участниците в престъпните схеми както на територията на Великотърновска област, така и в цялата страна, има и две успешни акции и в Румъния", споделят полицаи от старата столица.

Великотърновските криминалисти са единствените, които работят по установяването и задържането на всички лица, участващи в извършването на престъплението, а именно – т.нар. "тартори", „въртачи” и „мулета”. Всички задържани за телефонни измами са с наложена мярка “Задържане под стража“, има и осъдени. Така този вид престъпления за стотици хиляди левове може да се каже, че са пресечени.

Немалко са заслугите на Криминалния сектор и по линия разпространение на наркотици в региона. 

Разбита е група  лица, разпространяващи по около килограм марихуана месечно основно сред студенти. Лидерът на групата генерирал месечна печалба от около 8000-10000 лева. Била е задържана на два пъти около 13 килограма марихуана, предназначена за същия пласьор, като вторият път именно той бил арестуван след доставката с около 10 кг дрога. Стойността на иззетата марихуана на пазарни цени е около 130 000 лв. 

Разкрита била и група, пласираща марихуана в цялата страна като са спипани около 22 кг марихуана на стойност от поне 220 000 лв.

Задържани били и три лица, разпространяващи кокаин - единият - гравитиращ около мотогрупата “Хелс ейнджълс“, другият - знаково лице от контингента заедно със съпругата си – учителка в детска градина, с около 40 гр. кокаин в момент на доставка на стойност около 4000 лв.

Сред най-значимите операции е и задържан разпространител на „Чай за пушене”. Той бил задържан неколкократно и пускан вследствие на погрешна и непоследователна работа. Особеното при този чай е, че се третира с химикали, които действат пагубно върху организма. Бил е разпространяван основно сред ученици в района на няколко училища. 

Установено и задържано е и лице от Велико Търново с две модерни помещения за отглеждане на марихуана в близост до с. Шемшево и в жилище, където са открити над 10 кг дрога за около 100 000 лева. Първи в областта случай бе и на засечено лице, което отглежда и разпространява марихуана чрез „Български пощи” в няколко страни от Европа.

Плащането ставало чрез биткойни. Задържано е в момент на изпращане на седем пакета. Пласьорът реализирал над 45 пратки от по 10-15 грама дрога. В жилището му била открита мобилна лаборатория за отглеждане на марихуана и над 1 кг. различни сортове. 

Репортерска проверка установи, че няма неразкрито убийство. Великотърновските криминалисти са вторите в историята на страната, които успели да изкарат от затвора несправедливо осъден за убийство човек, да установят действителните извършители, които за нещастие по независещи от полицаите обстоятелства са все още на свобода и пребивават в Англия. 

Разплетено е и организирано отвличане на син на телефонен измамник от четири лица, които вече са осъдени. Доказани са два палежа в Елена и Златарица. Драстично са намалели домовите кражби в региона.