Седми ден продължава мъртво вълнение с огромни вълни, които блъскат бреговете на Бургаския залив. След Преображение Господне, морето се “обърна” и опасни подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас, пише "Труд".

В четвъртък, вълнението на морето бе четири бала, а ден преди това, на отделни ивици достигаше до 6 бала. Вълните заливаха първата линия на чадърите и шезлонгите, а в Ахтопол се изви мощна буря, която изпочупи голяма част от тях.

От 2-ри август, когато се чества Илинден по старому и поверието гласи, че морето взема жертви, инцидентите има всеки ден, разказаха пред “Труд” морски спасители. Само за един ден на плажовете в Слънчев бряг и Приморско се удавиха молдовец и чехкиня, и двамата туристи, дошли да летуват на нашето море.

В Несебър и Бургас, спасители и хора, плажуващи по ивицата със семействата си, в това число и шампионът по водна топка Огнян Матев, спасиха десетина души от мъртвото вълнение.

Очевидци описват случките като филм на ужасите. Спасени и спасителите им, излизали от водата плачейки и часове наред не можели да се успокоят.

“Влизането в морето е забранено. Пускаме летовниците най-много до кръста. Морето дърпа страховито навътре. Мъртвото вълнение копае подводни ями и влачи къпещите се. Не изпускаме тези, които влизат в морето и за секунда. Ситуацията е много сериозна”, разказа пред “Труд” Петър Русев, старши спасител на Бургаския плаж.

Всички чакат морето да утихне. Интересното е, че тази година, то беше спокойно и “мъртвакът” се появяваше много по-рядко от предишни сезони. Дори на 20-ти юли- Илинден по нов стил, морската шир беше “като тава”- тиха и спокойна, без вълни.

От Преображение обаче вълните са толкова големи и страшни, че мнозина летовници, при вида им, си грабнаха хавлиите и се прибраха по хотелите, разказаха очевидци.

За да утихне морето, нужни са две неща - или да завали дъжд, или да задуха не северен, а южен вятър. Мъртвото вълнение обикновено трае по 3, 5, 7 дни. Дано в края на тази седмица да изчезне, обясни спасителят Петър Русев.

Имало е години обаче, когато мъртвакът не си е отивал 20 поредни дни т. е. цял месец.

“Истински кошмар е. Освен мъртвото вълнение има и силен мелтем - вятър, който вдига вълната”, разказаха спасители.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук