Началникът на РУ на МВР Свиленград – Димитър Иванов Янакиев, е причина цялата област да пропищи от безобразното му поведение, особено когато седне пиян зад волана. Това научи медията ни от свои източници в село Капитан Андреево, откъдето е родом Янакиев.

Жителите на крайграничното село споделят, че Димитър Янакиев често злоупотребява с алкохол. Преди време пиян е извършил ПТП с пострадали жители на с. К. Андреево. Той също е пострадал и е настанен за лечение в МБАЛ Свиленград. Понеже пострадалите са от селото, от което е родом, случаят е потулен, разказват източниците ни.

Димитър Янакиев е в системата на МВР от 2001 година, като е заемал длъжностите районен инспектор в „Териториална полиция"; автоконтрольор в „Пътен контрол"; полицейски инспектор в „Пътен контрол" и началник група „Охранителна полиция" РУП - Свиленград. През 2014 г. Янакиев става началник на РУП Свиленград, въпреки че няма завършен оперативен курс за ръководител на оперативна служба.

Местният „пазител“ на обществения ред е бил женен за Даниела Василева – дъщеря на местния бизнесмен Димитър Василев (Бимбо), който е широко известен в района като лице с незаконна бензиностанция и магазини по магистралата. Тъстът на полицейския началник се занимава и с трафик на цигари в големи количества от Турция за вътрешността на страната, твърдят източниците ни.

Още по-скандалното е, че в района на бензиностанцията има стаи за почивка и проституция – дейност, която се покровителства от зет му – началник на РУП Свиленград. Злоупотребата с полицейския пост на Янакиев се използва и за нелегална търговия с горива, които са разтоварвани в присъствието на Димитър Янакиев от тировете в скрити и необявени цистерни.

Безобразията на МВР-шефа в района се допълват от сериозните му пиянски изцепки. Всеизвестно е, че верен другар по чашка му е местният бизнесмен Васил Бозев, който се занимава със сеч на дървесина в района на с. Дъбовец. Янакиев и Бозев са организирали доста пиянски нощи в с. Дъбовец. В един злополучен ден, пиейки със служители на РУ Свиленград, единият от тях пред погледа на Янакиев, тръгва пиян за Свиленград, извършва ПТП и загива на място, разказват местните. Янакиев не е приложил мерки, с които да предотврати нещастието.

Пиянските нощи на полицейския шеф се случват и по заведенията в Свиленград. Многократно местни жители са го виждали в неадекватно състояние да спи по масите на заведения, както и служители на РУП да го носят по улиците. По време на запоите Димитър Янакиев започва любовна връзка със Златомира Илиева, дознател от същото РУ, разказват местни източници. Златомира била семейна, но това не спирало полицейския шеф и до момента. Близки от обкръжението му споделят, че той се е разделил с жена си след жесток семеен скандал.

Тогава отново в нетрезво състояние е изблъскан от жена си по стълбите на къщата и едва оцелява. Излиза в продължителен болничен, като през това време редовно осъмва пиян на язовира в с. Дъбовец, където е съдружник с Бозев. И тук накрая за милионен път ще попитаме: До кога?! Докога подобни деградета ще представляват закона в България?! Дерменджиев направи нещо! Заради МВР. И всички нас.