Над 2000 души се готвят да напуснат Родопите заради повторния локдаун. Става въпрос предимно за персонал на заведения, алармираха от бранша за „Родопи voice“.

Несигурността в пандемията, ниските обезщетения са причините масово сервитьори, бармани, готвачи да напускат и стягат куфарите за Западна Европа.

„Положението е изключително тежко. Не можем да ги задържим. Това са обучени хора, които обаче просто не могат да гледат семействата си с 480 лева на месец. Толкова са помощите, които получиха едва преди 2 седмици хората ми, и то за месец декември“, коментира председателят на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Кърджали Дидо Дялков.

По думите му, около 2000 души са заети в сектора в региона.

Близо толкова са и служителите в бранша в Смолянско. „Казах го още първия път. При повторно затваряне, аз няма да имам възможност да отворя. Така и възнамерявам. Бизнесът ми бе дотук“, коментира собственик на ресторант в Смолян. Десет души от персонала вече са напуснали и се готвят да заминат за чужбина.

„Не подбират никаква работа. Дори най-ниско платената-общи работници и т.н. Разбира се, ще получават в пъти повече от обезщетението тук“, посочва Дялков.

Масовото напускане идва главно от несигурността. Ресторантите трябваше да отворят на 1-ви март, но при условие, че броят на заразените с Ковид-19 в страната продължава да намалява. От дни обаче броят им расте, а прогнозираната трета вълна най-вероятно ще наложи удължаване на мерките.

„Браншът е в пълна безизходица. Много колеги просто няма да отворят дори след края на локдауна. Други са пред фалит-имат много кредити, които няма как да погасяват. Проблемът е и друг-дори да отворим, персонал няма да има. Напускат обучени и отлични кадри, а за да се подберат нови ще трябват месеци“, коментират още от бранша.

Източник: 24rodopi.com