В 15 часа пред сградата на Областна управа в Бургас започна протестът на собствениците на заведенията, ресторантите и нощните клубове, които чрез последната заповед на министъра на здравеопазването бяха ограничени да работят до 23 часа, съобщава "Флагман". 

Демонстрантите искат от държавата компенсации за загубите, които те ще търпят в следващия месец и половина, докогато важат ограничителните мерки против COVID.

Въпреки изключително силното лято, те са недоволни, че държавата ограничава работното им време. Следващите месеци се очертават трудни за бранша, независимо че несъмнено са успели да съберат достатъчно средства покрай лятото, защото от началото на извънредното положение, откогато реално започна първото затваряне, голяма част от тях са изпаднали в дългове покрай наеми, сметки за ток и вода. 

Пред Областна управа в момента се намират над 100 протестиращи. Сред тях е и Георги Мицов, мениджър в туризма. 

Той обяви, че подкрепя колегите си от ресторантьорския бизнес и настоява разпоредбите да бъдат коригирани. 

„Те ограничават правото на труд на колегите. Ние също искаме спокоен живот. Нас ни има, ние сме тук и не сме врагове“, каза той.

Председателят на българската асоциация на заведенията Павлин Петров също е на протеста в Бургас. Петров е категоричен, че мерките, които ограничават работата им, увеличените цени на тока и очакваната инфлация ще доведат до катастрофа на българската икономика.

Очаква се протестът, който стартира пред Областна управа, после да се пренесе пред сградата на Община Бургас на пл. „Атанас Сиреков“. Към демонстрацията се включиха и таксиметровите шофьори, браншовите организации на които са обявили подкрепа към ресторантьорите в Бургас.

Около 15:10 часа пристигна и председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов. На въпрос силният летен сезон няма ли да компенсира загубите в бранша, Алибегов отговори: "Силен беше само месец август, няма как един месец да компенсира година и половина".

Сред протестиращите е и Георги Мицов - мениджър в туризма. 

Той обяви, че подкрепя колегите си от ресторантьорския бизнес и настоява разпоредбите да бъдат коригирани. 

„Те ограничават правото на труд на колегите. Ние също искаме спокоен живот. Нас ни има, ние сме тук и не сме врагове“, каза той.

На протеста има силно софийско участие. Павлин Петров - член на ВАЗ, е категоричен, че мерките, които ограничават работата им, увеличените цени на тока и очакваната инфлация ще доведат до катастрофа на българската икономика.

Точно в 15:35 часа започна и шествието на недоволството. Протестиращите потеглиха по ул. "Александровска", на "инспекция", за да видят кои обекти работят и кои не, след което ще се върнат на пл. "Атанас Сиреков" пред Община Бургас. 

Заведенията, които не са затворили днес, биват приканвани да се присъединят към протеста. 

 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ