Родители, учители и бивши ученици от ОУ "Петър Берон" окупираха входа на пловдивското училище.

Това е част от мирния им протест в защита на дисциплинарно уволнения учител по физическо възпитание Любомир Ушеров. Той е освободен от директора Стефан Кичуков на основание непристойно поведение към ученички. 

Родителите обаче считат, че това е лъжа и директорът просто иска да оваканти мястото за свой човек. В подкрепа на учителя и треньор по хокей на трева дойдоха и бивши негови ученици. Те разпънаха транспиранти "Любомир Ушеров е невинен" и "Ние сме с теб", пише "Марица". 

Самият Ушеров казва, че се чувства все едно са го убили. Той е в училище "Петър Берон" от 2012 г. Категорично отрича да е опипвал деца. В конкретния случай е вдигнал едно момиче от 7 клас, за да извадят заедно заседнала в мрежата на прозореца топка.

"На 27 март около 11,15 часа в училището влезе една група мъже, хванаха ме за ръцете и ми казаха "Арестуван си". После ме изведоха навън, без да се представят, без нищо, и то пред децата. Впоследствие разбрах, че са от Второ районно управление.

Обясниха ми, че има подадена жалба за блудство, качиха ме в колата и ме закараха във Второ. Казаха ми "Признай си", а аз не знам за какво става въпрос. 72 часа бях в следствения арест, после ми гледаха мярката за неотклонение и бях освободен от съда.На 25 март, по време на час, имаше една топка, закачена на мрежата. Директорът казал на охраната да я сваля. Помолих едно от по-високите момчета от класа да дойде и да изкара топката. И той, и аз опитахме, но не можахме. Тогава се огледах за ней-дребното момиче.Хванах я и я пуснах между мрежата и прозореца, момичето изкара топката, а аз изкарах момичето. Това беше цялата история. След това на 27 март ме арестуваха, че съм бил целунал момичето, което е абсолютна лъжа. Освен всичко останало там имаше и други деца. Уволнен съм на личностна основа от директора, явно съм му някаква пречка", категоричен е Ушеров пред "Пловдив24".

В момента се събира подписка в защита на учителя, на който му остават по-малко от две години до пенсия. Родители пък разказват, че никога не са се съмнявали в морала на господина, напротив, децата са го уважавани и харесвали много.

Колегите на Ушеров в училището също изразиха подкрепа към него.

Той вече оспорва уволнението в съда. Твърди, че не са му искани писмени обяснения. Бил повикан на изслушване пред Етичната комисия в училището и по съвет на адвоката си подписал протокола с възражение.